CELA SRBIJA ZNA OVOG ČOVEKA, A NIKO NIJE IMAO POJMA DA JE TO BRAT NELETA KARAJLIĆA: Prosto neverovatno
Foto: Zorana Jevtić

niste znali?

CELA SRBIJA ZNA OVOG ČOVEKA, A NIKO NIJE IMAO POJMA DA JE TO BRAT NELETA KARAJLIĆA: Prosto neverovatno

Supruga Neleta Karajlića zarobila je njegovo srce još u školskim danima

Objavljeno: 20:15h

Supruga Neleta Karajlića ne viđa se često u javnosti.

„Sjetih se kako bi se sa Sanjom nalazio ispod Vladaninog nebodera, na pola puta između moje i njene zgrade, i kako bismo odatle zagrljeni, hodom na metar iznad zemlje, krenuli u uzbudljivu sarajevsku noć, ostavljajući iza sebe aleju opjevanu u pesmi 'Meteor'“, opisao je Nele Karajlić u knjizi „Fajront u Sarajevu“ dane najranije mladosti i prve romantične susrete sa devojkom Sanjom Bjelanović.

Od tada je prošlo više od četiri decenije, a Nele i Sanja su i danas zajedno. Uživaju u skladnom braku, a porodičnu sreću upotpunjuju ćerka Jana, koja je veterinar, i sin Srđan, koji je završio marketing i komunikaciju, a trenutno studira filmsku režiju.

1 / 4 Foto: Promo, Marko Obradović

Supruga Neleta Karajlića zarobila je njegovo srce još u školskim danima

Supruga i deca bili su i ostali Neletova najveća podrška, kako u vreme najveće slave, kada je sa „Zabranjenim pušenjem“ i bendom „No Smoking Orchestra“ obilazio svet, tako i u najtežim trenucima.

Multitalentovani umetnik pre deset godina preživeo je težak infarkt, posle čega je rešio da „povuče ručnu“ i primiri se. Danas živi na relaciji Beograd‒Koraćica, gde ima kuću sa voćnjakom o kome sam brine.

‒ Sanja i ja smo raja iz škole. Formiralo nas je gimnazijsko doba. U tom periodu dobijaš one karakteristike koje ti određuju ceo život. Mi smo odrasli u vremenu kada nije bilo važno da li je neko poznat ili ne. Tako smo vaspitani. Nas dvoje smo se tada zbližili, ali ako me pitate kako i zašto, ne umem da vam dam odgovor. Mislim da u životu i ljubavi ne postoji recept. Da postoji, bilo bi dosadno ‒ izjavio je Nele za magazin Gloria.

‒ Iako su fudbaleri bili veoma popularni, posebno na Koševu, gde sam odrastao, naše devojke su više volele one koji znaju da recituju Pabla Nerudu nego one koji voze 'mercedes'. Nisam postao fudbaler jer sam znao da Sanja, ona koju volim, nikada neće poći za fudbalera. Nas je zaokupljala umetnost od mladosti do danas.

Stalni je član popularnog kviza Ja volim Srbiju. Poznat je po rečima: "Hrani sina pa šalji u vojsku, Srbija se umiriti ne može!"

Rođen je 11. decembra 1962. godine u Sarajevu. Njegov otac je bio profesor orijentalnih nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Završio je Drugu gimnaziju u Sarajevu i upisao studije orijentalistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, ali je napustio studije kada je postao apsolvent.

Tokom 1980-ih godina bio je poznat kao pevač grupe „Zabranjeno pušenje“ i glumac i pisac u televizijskoj seriji Top lista nadrealista. Osnivač je pokreta Novog primitivizma.

Aprila 1992. godine, usled izbijanja rata u Bosni i Hercegovini je izbegao u Beograd, gde je s novom postavom nastavio rad grupe Zabranjeno pušenje. Komponovao je muziku za film Emira Kusturice Crna mačka, beli mačor iz 1998. godine. Takođe je komponovao, ali i napisao scenario, režirao i glumio u seriji Složna braća 1995. Potom je bio glumac, reditelj i koscenarista serije Nadrealna televizija.

Napisao je 2014. godine knjigu „Fajront u Sarajevu“, a 2018 godine knjigu „Solunska 28“ i potpisao pseudonimom dr Nele Karajlić. Napisao je knjigu „FBI -Dosije Tesla“, krimi priču u stihu, po kojoj je 2016. izveden pozorišni multimedijalni performans u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Za svoj prvi roman „Solunska 28“, dobio je Nagradu Momo Kapor, koju dodeljuje Zadužbina Momčilo Momo Kapor. Odluku o dodeli nagrade je doneo žiri koji su činili Muharem Bazdulj, Dragana Marković i Vule Žurić.

Nagradu mu je uručio akademik Matija Bećković na svečanosti u Starom dvoru (Skupštini grada Beograda), kojoj su prisustvovali gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dušan Savić.

1 / 1 Foto: Dragana Udovičić

Dražen Janković, brat muzičara i pisca Neleta Karajlića, preminuo je 2018. godine, piše Kurir. On je bio klavijaturista u grupi "Zabranjeno pušenje", a osim toga i pisac, pri čemu je izdao nekoliko knjiga, poput "Putopis Zabranjeno pušenje".

Bonus video:

04:59

ESPRESO MODNA POLICIJA: Angellina

(Espreso / Gloria / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.