ISTINA O NJEGOVOM POREKLU ĆE VAS RAZBUCATI: Dino Merlin je ovo GODINAMA TAJIO
Foto: Dragan Kadić

ko bi rekao?

ISTINA O NJEGOVOM POREKLU ĆE VAS RAZBUCATI: Dino Merlin je ovo GODINAMA TAJIO

Malo ko zna za ove detalje

Objavljeno:

Dino Merlin, jedan od najpopularnijih muzičara u regionu, na sceni se pojavio pre skoro četiri decenije.

Pevač retko kada u javnosti pokazuje suprugu Amelu sa kojom ima dvoje dece, ali njihova ljubavna priča je potresla mnoge. Evo kroz šta su sve prošli zajedno.

"Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Nakon pet godina smo se tajno venčali. Bilo je to romantično venčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam pogledavao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću."

Kaže da nikada neće zaboraviti trenutak kad se posle prve turneje po Jugoslaviji vratio kući praznih džepova i gladan.

" Moja žena je stajala na vratima, dočekala me sa bebom. Naida je možda imala pola godine, a supruga Amela je baš završavala arhitekturu. Tiho me je upitala: ”Jesi li nam šta doneo? Nemam za mleko”. Ja nisam imao ni jedan jedini dinar. Nisam doneo ništa, jer nisam ništa zaradio. Bili su tu veliki troškovi. Dao bih sve da sam te noći mogao odgovoriti: ”Da, doneo sam 100 maraka”

Amelini roditelji su bili protiv ljubavi sa Dinom, jer je bio siromašan momak, a ona je studirala arhitekturu i imala i ptičijeg mleka.

Nadimak je dobio po grupi koju je osnovao u Sarajevu 1983. godine, mada je karijeru počeo ranije, krajem sedamdesetih. Ipak, malo ko zna da Dino nije njegovo pravo ime.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube

Umetnički pseudonim je praktičan i lako ulazi u uši, baš kao i pesme kojima već decenijama oduševljava armiju fanova.

Dino Merlin
foto: Dragan Kadić

Pevač je rođen 12. septembra 1962. godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kao Edin Dervišhalidović, ali je širokim narodnim masama poznat kao Dino Merlin.

Karijera Muzičku karijeru Dino Merlin započeo je krajem 70-ih godina, kada je sa Mensurom Lutkicom osnovao bend „Dino“. Prvi nastup imali su u jednoj sarajevskoj kafani i tom prilikom izveli su pesmu „Kad bih bio bijelo dugme“.

Nekoliko godina kasnije, ekipa se ponovo okupila, a 1983. nastaje grupa „Merlin“. Članovi benda su, osim Dine koji je pevao i pisao muziku i tekstove, bili i Amir Bjelanović – Tula (gitara), Enver Milišić – Mili (bas gitara), Mensur Lutkica (klavijature) i Džafer Saračević – Džaf (bubnjevi).

Bend je svoj debi doživeo 1984. godine na festivalu „Nove nade, nove snage“, a prvi album „Kokuzna vremena“ snimili su godinu dana kasnije. Naslovna pesma kao i „Ljubav nije paradajz“ odmah su se izdvojile.

1 / 5 Foto: Nemanja Pančić

Sledeće godine bend je objavio album „Teško meni sa tobom, a još teže bez tebe“. Ta 1986. godina bila je veoma uspešna za bend, a pesme „Lažu me“ i „Nek padaju ćuskije“ postale su veliki hitovi. Merlin iste godine napunio dvoranu Zetra.

Usledili su albumi „Merlin“ (1987.), „Nešto lijepo treba da se desi“ (1989.) i „Peta strana svijeta“ (1990). To je ujedno njihov poslednji album.

Početkom rata u BiH, 1992. godine poginuli su tadašnji članovi benda Aleksandar Aćimović i Mustafa Nurak –Bug. Dino je započeo samostalnu karijeru pod umetničkim imenom Dino Merlin. Privatni život Život sarajevskog muzičara prožet je usponima i padovima, a sve tužne i srećne trenutke utkao je u svoje pesme. Rođen je u siromašnoj porodici. Kao dete ostao je sam sa majkom, otac ih je napustio. O tom gubitku veoma retko govori, ali sam ističe kako je ocu oprostio, ali to što mu je uradio nikad neće zaboraviti.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.