NIKO NE ZNA DA SPREMI AJVAR BOLJE OD NADE: Srpkinje dobro pročitajte RECEPT, DAVIĆETE SE U NJEMU
Foto: Damir Dervišagić

svaka čast!

NIKO NE ZNA DA SPREMI AJVAR BOLJE OD NADE: Srpkinje dobro pročitajte RECEPT, DAVIĆETE SE U NJEMU

Sprema celu zimnicu

Objavljeno: 09:21h

Čim dođe vreme da se sprema zimnica, pevačica i njen suprug upute se na Taru, gde imaju vikendicu, izbace malu peć bubnjaru u dvorište i priprema može da počne.

Pored ajvara, Nada kuva i slatko od malina i dunja, kao i sok od paradajza.

„Baš ste me uhvatili kad sam napravila kratku pauzu da se malo odmorim, pa ću odmah da nastavim da pečem paprike. Teško je, ali niko ne pravi ajvar kao ja“, kaže na početku razgovora za „Alo!“ pevačica i objašnjava da zimnicu ne sprema zbog sebe već zbog drugih.

„Ne mogu da svoju porodicu, svoje slatke unučiće i prijatelje da ostavim bez zimnice. Ako biste ih sve pitali, iz topa bi rekli da nema boljeg od mog ajvara“, kaže Nada i dodaje da ne voli da joj pomažu drugi.

Nada Topčagić
foto: Damir Dervišagić

Ovog puta Nada je rešila da otkrije neke trikove koje godinama koristi u pripremanju zimnice.

Kada se pravi ajvar ili bilo koja druga zimnica, to je ozbiljan proces. Volim sve postepeno da odradim, a prvo i osnovno je da se dobro operu ruke. Ali ne samo deterdžentom da ne ostanu hemikalije, nego sodom bikarbonom jer ona uklanja sve bakterije“, započinje Nada i dodaje:

„Posle toga, sledi pranje tegli, a to je još ozbiljniji proces. Operem ih vrelom vodom, pa ih četkama dobrom oribam, onda ih sušim u rerni i tek su tada spremne za korišćenje“, kaže pevačica i dodaje da tek tada paprike dolaze na red.

„Posle toga perem paprike, svaku detaljno proverim i očistim, pa ih tek onda pečem dok lepo ne pocrne da mogu lako da se ljušte“, priča ushićena Nada i otkriva nam dalji tok pripreme ajvara.

1 / 5 Foto: Printscreen Instagram

„Kad ih ljuštim, svaki delić pažljivo skinem i stavljam ih na sušenje. Pošto već 34 godine pravim ajvar, naučila sam da je najbolje da se paprike na suše celu noć da ne bi izgubile sav sok, već pola noći, pa čekam do pola tri i onda ih skidam sa sušenja. I onda sledi kuvanje“, priča pevačica i dodaje:

„Kada kažu da je priprema laka, ljudi nemaju pojma. Kada skuvam paprike, odmah ih vrele ubacim u teglu i tada sledi moj trik i štos. Papriku stavim do vrha poklopca bukvalno da se jedva zatvori. Onda tegle uvijem u krpe, pa ih stavljam u korpu koju sam prethodno uvila u ćebe. Sve mora da bude dobro ugrejano, eto tako Nada pravi svoj čuveni ajvar“, ispričala je pevačica za „Alo!“ u jednom dahu.

Na pitanje da li sav ajvar pojedu ona i njena porodica ili je ipak darežljive ruke, Nada odgovara:

„Ma kakvi, daleko od toga da mi sve pojedemo. Pa od tih 200 tegli najmanje pola podelim svojim prijateljima. Nama ostane tri-četiri tegle ajvara, a najdraže mi je kada me pohvale da pravim najbolju zimnicu“, zaključuje Nada.

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.