PERHAN JE ODUŠEVIO BALKANCE, A MALO KO ZNA KAKO JE ZAVRŠIO: Glumac o kom i dalje PRIČATE je prošao PAKAO
Foto: Printscreen

POTRESNO

PERHAN JE ODUŠEVIO BALKANCE, A MALO KO ZNA KAKO JE ZAVRŠIO: Glumac o kom i dalje PRIČATE je prošao PAKAO

Ispostavilo se da je Davor savršen za ulogu koju su mu namenili.

Objavljeno:

Uloga Perhana u filmu "Dom za vešanje" iz 1988. godine obeležila je živog glumca Davora Dujmovića. Nažalost, ubrzo je počela i njegova borba sa zavisnošću od heroina.

Dujmović nije imao ni 18 godina kada se proslavio na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Pet godina kasnije proglašen je za najboljeg glumca u Evropi.

Dok je pohađao nižu muzičku školu, često je svraćao kod svog oca, koji je radio na pijaci Markale u Sarajevu, gde se desio strašan masakr kasnije, tokom rata u Bosni. U obližnjem restoranu, gde je svraćao na sok, zapazili su ga Emir Kustirica i njegov asistent. Oni su pitali Davorovog oca može li da učestvuje u audiciji za film "Otac na službenom putu". Ispostavilo se da je Davor savršen za ulogu koju su mu namenili.

Davor Dujmović
foto: Printscreen Youtube

Posle "Oca na službenom putu", Davor je odlučio da upiše filmsku akademiju, ali mu to nije pošlo za rukom. Ipa, sa nepunih 18, dobio je glavnu ulogu u Kusturičinom "Domu za vešanje", zahvaljujući kojem je doživeo neslućenu popularnost i proglašen za jednog od najboljih glumaca u Evropi. Poredili su ga sa slavnim Dastinom Hofmanom.

Dom za vešanje
foto: Dom za vešanje

Nažalost, upravo u tom periodu, došao je u kontakt sa heroinom i počela je njegova duga borba sa zavisnošću. Nekoliko puta je pokušavao da se leči, ali nije bilo uspeha.

1 / 4 Foto: Printskrin/Youtube/ddzeco

Ostaje upamćena njegova izjava o dejstvu heroina.

- Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal’, pa sam radoznal’", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću - izjavio je tada glumac.

Zbog rata u Sarajevu, otišao je u Beograd, kod rođaka, a tada je uspeo da ostvari i ulogu u "Top listi nadrealista", kao i u još jednom Kusturičinom filmu, "Andergraund". Kasnije je otišao u Sloveniju kod devojke i 31. maja 1999. godine izvršio samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je samo 30 godina kada je sebi oduzeo život.

Davor Dujmović
foto: Youtube/printscreen

Davor Dujmović ostaće upamćen kao vanserijski talenat, a njegove uloge su već sada postale kulte i neka vrsta filmskog evergrina, koje će gledati generacije i genracije koje dolaze.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.