EVO KOLIKO ZAPRAVO ALJBIN KURTI IMA GODINA, ZANEMEĆETE OD ŠOK ISTINE!
Foto: Prinrscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans

MALO KO JE ZNAO

EVO KOLIKO ZAPRAVO ALJBIN KURTI IMA GODINA, ZANEMEĆETE OD ŠOK ISTINE!

Beogradski dnevni list „Naša borba“ krajem devedesetih dodelio mu je nagradu za toleranciju, ali je on nije prihvatio.

Objavljeno:

Potomak Kurtovića iz Ulcinja, od vođe prištinskih studentskih protesta protiv beogradske vlasti, preko političkog disidenta i portparola OVK, stigao je do mesta premijera. Uspon Aljbina Kurtija nije iznenađenje za one koji prate njegovu političku karijeru prožetu tajnama, piše Politika.

Za Kurtija se prvi put čulo u javnosti u drugoj polovini devedesetih kada je organizovao studentske demonstracije. Istakao se kao lider otpora, ali je ubrzo uhapšen i služio je kazne u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu. Reputaciju i nadimak kosovski Če Gevara stekao je predvođenjem uličnih protesta, borbama protiv režima koje su mu donele zatvorske kazne, ali je ostao upamćen i po bacanju suzavca u parlamentu, skrivanju prihoda i vezama sa „stranim faktorima“.

Na početku sukoba na Kosovu Kurti se u avgustu 1998. pridružio nekadašnjem kolegi njegovog oca, Ademu Demaćiju, tada političkom predstavniku OVK koji je 28 godina proveo u jugoslovenskim zatvorima. Kurti je uhapšen tokom NATO bombardovanja, u pokušaju da napusti Kosovo. Posle povlačenje srpskih snaga s Kosova u junu 1999, nekoliko stotina zatvorenika, među kojima je bio i on, prebačeni su u centralnu Srbiju. U martu 2000. osuđen je u Nišu na kaznu od 15 godina zatvora zbog terorizma. Odbio je da se brani u ovom procesu, izjavivši da priznaje samo „sud svog naroda".

1 / 6 Foto: Printscreen

Nije odslužio kaznu u celosti, jer je novoizabrana demokratska vlast nakon pada Miloševića 2000. oslobodila političke zatvorenike njegovog režima.

Beogradski dnevni list „Naša borba“ krajem devedesetih dodelio mu je nagradu za toleranciju, ali je on nije prihvatio.

Nakon izlaska iz zatvora završio je Elektrotehnički fakultet, deset godina posle upisa.

Inače, malo ko zna da Aljbin Kurti zapravo ima 47 godina.

Aljbin Kurti, Kosovo i Metohija, Vlada Kosova, Hašim Tači
foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bonus video:

02:58

NA KIM SE SPREMA UKRAJINSKI SCENARIO? Kurti opsednut severom Kosova: Srbiji upućena OTVORENA PRETNJA, provokacije ne prestaju

(Espreso/Kosovoonline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.