JUNAKINJE SVAKE KAFANE Zbog njih lome čaše: O ovih 5 žena su pevali najpoznatiji narodnjaci, a malo ko zna ko su one!
Foto: Damir Dervišagić, Aleksandar Jovanović Cile, Damir Dervišagić

Istinite priče

JUNAKINJE SVAKE KAFANE Zbog njih lome čaše: O ovih 5 žena su pevali najpoznatiji narodnjaci, a malo ko zna ko su one!

Šta pomislite kad čujete "Lelu Vranjanku"? Ko je bila fatalna lepotica zbog koje su se lomile ne samo čaše, već i ceo kafanski inventar?
Objavljeno:

Rastanak kao nagoveštaj rata

Pesmu koja je postala njegova lična karta, Boris Novković je napisao kao tinejdžer sa samo 17 godina.

"Noćas sam ti opet sam, da me barem nesto udari, biće rata kažu svi, al' ja ću umreti od ljubavi".

Nije Novković bio taj koji je doživeo tragičnu mladalačku ljubav, već mu je kao inspiracija poslužio prijatelj koji je u tom periodu raskinuo dugu ljubavnu vezu. Kako god, ovaj tekst je imao proročki momenat, s obzirom da Boris nagoveštava i raspad zemlje.

Tragična sudbina kao motiv

Tog 13. jula 1968. ništa nije nagoveštavalo da će se odigrati zločinački i tragičan čin koji je mnogima uništio živote i poremetio stabilnost tadašnje SFRJ. U bioskopu "20. oktobar" u Beogradu ustaška organizacija "Hrvatsko revolucionarno bratstvo" postavila je i aktivirala bombu od koje je poginula jedna osoba, a teško je ranjeno 85 osoba.

Najteže je povređena Magdalena Novaković, koja je zbog eksplozije ostala bez obe noge. Iako je tada bila verena, i njen mladić je i dalje želeo da je oženi, ona je to odbila.

Iako mnogo njih odgovorno tvrdi da je ova tužna sudbina nedužne devojke motiv pesme "Molitva za Magdalenu", Oliver Dragojević nikada nije hteo javno da govori o ovome.

Tek kada je cela Jugoslavija pevala "Selmu", ona je shvatila da je reč o njoj

Pesmu je napisao pesnik i humorista Vlado Dijak i predstavlja jednu od najlepših pesmama, iza koje se krije istinita priča o ljubavi. Sreli su se kada je putovala za Sarajevo. Pomogao joj je da ponese kofer i ispratio je na voz.

Kada se smestila, Dijak joj je sa perona uzviknuo: "Ne naginji se kroz prozor!". Svoju simpatiju joj nikada nije otkrio, a ona je shvatila da je zaljubljen u nju, tek kada je njeno ime bilo ovekovečeno u pesmi Bijelog dugmeta.

Uvek misteriozni Čola

Pevao je Kristini, Anđeli, Emili,Jasmini ali jedna jedina i neponovljiva bila je Ružica. Imao je mnogo žena, pevao je mnogima ali ova pesma koju mu je napisala Marina Tucaković će ostati večita inspiracija, ali i misterija.

Ovo i ne treba da čudi, s obzirom na to da je Čola, iako najveća zvezda naših prostora, vrlo uspešno sakrivao svoj privatni život od očiju javnosti.

(Espreso.co.rs/BKTVNews)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.