BABA NIKOLE ĐURIČKA JE OVA POZNATA GLUMICA! RAT JE PRESELIO NA DRUGO MESTO, dobijala PRESTIŽNE NAGRADE!
Nikola Đuričko, Foto: Filip Plavčić

NISTE ZNALI

BABA NIKOLE ĐURIČKA JE OVA POZNATA GLUMICA! RAT JE PRESELIO NA DRUGO MESTO, dobijala PRESTIŽNE NAGRADE!

Zanimljivost koja nam je promakla

Objavljeno: 08:45h

Glumca Nikolu Đurička svi znate. On trenutno gradi karijeru u Americi, međutim, retko ko zna da je i njegova baka poznata srpska glumica Tomanija Đuričko.

Nikola Đuričko, Tomanija Đuričko
foto: Printscreen/youtube

Naime, Tomanija je igrala u više televizijskih filmova i serija "Povratak otpisanih", "Kamiondžije", "Vruć vetar" i mnogim drugim.

Ona je bila udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku, a njen unuk smatra da je ona razlog što je on počeo da se bavi glumom.

"Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom", ispričao je Nikola Đuričko o baki čiji je život bio izuzetno težak.

Tomanija je davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, prvi put nastupala na sceni.

- Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni - ispričala je Tomanija.

1 / 6 Foto: Vladimir Sporčić

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom. Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala. Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

- Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni - ispričala je Tomanija.

Bonus video:

02:07

KAD ČOVEK PADNE, MORA DA ZNA KAKO I DA USTANE Nikola Đuričko stigao na Festu, a evo šta kaže o povratku iz Amerike za Srbiju

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.