EVO ŠTA JE SVE ANDREJ PREPISAO SANDRI: SRPKINJI uveli SANKCIJE, a ovo SAZNANJE će vas ostaviti BEZ DAHA!
Foto: Profimedia

au, čoveče!

EVO ŠTA JE SVE ANDREJ PREPISAO SANDRI: SRPKINJI uveli SANKCIJE, a ovo SAZNANJE će vas ostaviti BEZ DAHA!

Najveći deo Meljničenkovog bogastva dolazil od kompanija koje su najveće u svetu po proizvodnji uglja i đubriva, a koje su sada zvanično u Sandrinom vlasništvu.

Objavljeno: 18:31h

Najbogatijoj Srpkinji Sandri Meljničenko uvedene su sankcije Evropske unije (EU), a sve zbog bogatstva svog supruga Andreja Meljničenka čije se bogatstvo procenjuje na 17,9 milijardi dolara. Kako bi sačuvao bogatstvo, Meljničenko je prepisao dve kompanije na ime supruge.

U Službenom listu EU piše da je Aleksandra Meljničenko supruga Andreja Igoreviča Meljničenka, ruskog industrijalca koji je vlasnik velikog proizvođača gnojiva EuroChem Group i društva za proizvodnju ugljena SUEK.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Aleksandra Meljničenko koristi se bogatstvom svojeg supruga. Zajedno sa suprugom ima u vlasništvu dva penthausa koji vrede više od 30 miliona dolara. U martu 2022. Aleksandra Meljničenko zamenila je svojeg supruga kao stvarna vlasnica društva Firstline Trust, kojim upravlja Linetrust PTC Ltd, društvo koje zastupa krajnjeg vlasnika grupacije EuroChem Group. Stoga je povezana s vodećim poslovnim čovekom uključenim u vodeće sektore koji osiguravaju znatan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine - piše u obrazloženju.

A svota zabog koje se Sandra našla na meti EU uopšte nije mala, pa prema podacima iz 2021. godine, bogatstvo Meljničenkovih se procenjuje na 17,9 milijardi dolara, a neke procene idu i do cifre od 22,7 milijardi. Ono što se zna jeste da se smatra osmim najbogatijim čovekom u Rusiji.

Najveći deo Meljničenkovog bogastva dolazil od kompanija koje su najveće u svetu po proizvodnji uglja i đubriva, a koje su sada zvanično u Sandrinom vlasništvu.

To su EuroChem i SUEK. Sedište SUEK-a je u Moskvi, Rusija, a EuroChem ima sedište u Cugu u Švajcarskoj.

1 / 6 Foto: Profimedia

Prema godišnjem izveštaju kompanije za 2020. Melničenko je kontrolisao 90 odsto EuroChem-a. On je takođe držao 92,2 odsto udela u SUEK-u, najvećem ruskom dobavljaču termalnog uglja.

Milijarder takođe ima udeo u javnoj industrijskoj kompaniji Rosseti Siberia PJSC (40,4%) i u potpunosti kontroliše rudnik uglja Lučegorski i hidroelektranu Primorskaja GRES, piše "Blumberg".

Vrednost milijarderovih novčanih ulaganja i lične imovine delimično je zasnovana na izveštajima lokalnih medija i brojkama koje su dali njegovi predstavnici za štampu. On je zaradio više od 800 miliona dolara na osnovu dostupnih informacija o dividendama Sueka i Eurochema. Takođe je prikupio više od 500 miliona dolara od dividendi i prodaje akcija kompanija kojima se javno trguje do decembra 2017.

Takođe, u svoju biografiju upisuje stavku suosnivač MDM banke, koja je postala jedna od 10 najvećih privatnih banaka u Rusiji, i do 1997. predsedavao je njenim upravnim odborom. Već te godine otkupljuje sve deonice od patnera i postaje jedini vlasnik banke.

Slobodno vreme provodi na svojoj jahti "A". Jahta liči na podmornicu, a pretpostavlja se da je vredna četvrt milijarde evra. Sudeći po nekim izveštajma iz ranijih godina, Meljničenko poseduje još jedan brod, odnosno jedrilicu.

Meljničenko ima i kolekciju slika impresionista, uključujući i komade Monea, od koji su neki navodno, okačeni u pomenutoj jahti.

Andrej Meljničenko
foto: Profimedia

Poseduje i luksuzni "Boeing BBJ aircraft", penthaus u Njujorku na dva nivo sa velikom terasom na krovu. Ovaj penthaus vredi 12,2 miliona dolara kod Central parka u Njujorku. Par takođe ima vilu u francuskom Antibu, te imanje u Sariju, u Velikoj Britaniji, procenjeno na 24 miliona funti. Takođe se u pojedinim izveštajima pominju i nekretnine u švajcarskom Sent Moricu.

Meljničenko nije poznat u medijima kao milijarder koji voli da se razbacuje novcem, ali nije ni škrt na novčaniku. Tako se saznalo i da je jedne godine za Sandrin rođendan angažovao Dženifer Lopez.

Sandra i Andrej Meljničenko su u braku od 2005. godine i imaju dvoje dece, ćerku Taru i sina Adrijana.

Bonus video:

08:15

Angelina za Espreso otkrila šta joj se namestilo posle Evrovizije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.