OVO JE PRAVA ISTINA O SMRTI MIROSLAVA LAZANSKOG! Razarajuće saznanje ostavlja bez teksta!
Foto: Screenshot/Prva TV

i danas se žali

OVO JE PRAVA ISTINA O SMRTI MIROSLAVA LAZANSKOG! Razarajuće saznanje ostavlja bez teksta!

Lazanski je rođen u Karlovcu 1950. godine.

Objavljeno: 17:44h

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini, a tadašnja vest o njegovoj smrti uzdrmala je gotovo čitav svet.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od posledica srčanog udara.

Lazanski je rođen u Karlovcu 1950. godine.

1 / 6 Foto: Profimedia

Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru, prvo u „Polet“-u, kasnije u „Vjesniku“, „Startu“, „Danas“-u, „Politici ekspres“, „NIN-u“, „Večernjim novostima“ (1996-2001). Godine 1991. Lazanski prelazi u „Politiku“. Izveštavao iz Sirije, Somalije, sa Krima, takođe izveštavao o ratovima u Avganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji…

Lazanski je u intervju za RTS svojevremeno izjavio da je Mihail Gorbačov najveći tragičar i idiot 20. veka.

- Gorbačov je žrtve Sovjetske armije, miliona ljudi koji su poginuli, jednostavno precrtao zbog 18 milijardi nemačkih maraka pomoći u vidu isporuke starih zaliha hrane - rekao je Lazanski za emisiju "Srbija na vezi".

On je tvrdio da je tako Gorbačov strateški pomerio dubinu teritorije Sovjetskog Saveza.

Lazanski je smatrao i da su rezultati II svetskog rata promenjeni.

Kada je govorio o pobedi Sovjetske armije, Lazanski je isticao da je bitka u Staljingradu bila prekretnica Drugog svetskog rata. Govorio je da su vojnici Crvene armije slomili kičmu nemačkog Vermahta, zaustavili prodor nemačke vojske ka naftnim poljima Kaspijskog regiona.

- Staljingradska bitka je prva velika i najveća saveznička pojedinačna pobeda na kopnu u Drugom svetskom ratu, početak kraja nacističke Nemačke, a poraz nemačke 6. armije kod Staljingrada ujedno je i prva velika predaja nemačke vojske. Operacijama Crvene armije na frontu kod Staljingrada rukovodio je maršal Vasilij Čujkov, a front jedinica nemačke vojske i njenih satelita probijen je na spoju dve rumunske armije koje su bile na tom delu fronta. Svi pokušaji nemačke kopnene vojske da deblokiraju 6. armiju propali su i feldmaršal Fridrih Paulus je bio prisiljen da kapitulira zajedno sa svojih 80.000 preživelih vojnika - govorio je Miroslav Lazanski.

Miroslav Lazanski
foto: Fonet/Kostadin Kamenov

Podsetimo, Aleksandar Lazanski je završio školu rezervnih oficira na Banjici u Beogradu i rezervni je potporučnik srpske vojske.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić danas je uručivao odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije. Miroslav Lazanski, novinar, vojni analitičar i ambasador Srbije u Rusiji posthumno je odlikovan, a orden je primio njegov sin Aleksandar Lazanski, koji se retko pojavljuje u javnosti.

Iako o nasledniku nije govorio često, Miroslav Lazanski je na sina bio izuzetno ponosan.

- Nagovarao sam Aleksandra da upiše Vojnu akademiju. Ipak on je završio školu rezervnih oficira na Banjici. On je rezervni potporučnik srpske vojske, pešadija. Voli oružje i brže rasklapa kalašnjikov od mene. Inače radi u firmi koja se bavi oružjem - rekao je Lazanski jednom prilikom.

Aleksandar je nakon dodele odlikovanja rekao da bi njegov pokojni otac bio ponosan na ovo priznanje.

- Osećam se ponosno povodom dodele odlikovanja, i moj otac bi bio ponosan. Pre svega, on je bio dobar čovek, odličan novinar i veliki patriota. Čestitam i zahvaljujem se predsedniku Vučiću na ukazanoj još jednoj časti. Prva je bila borbeno vozilo Lazanski - rekao je on za "Objektiv".

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.