Stoti rođendan Kirka Daglasa: NEUNIŠTIVA LEGENDA HOLIVUDA!
Foto: Profimedia

čESTITAMO

Stoti rođendan Kirka Daglasa: NEUNIŠTIVA LEGENDA HOLIVUDA!

Pre nego što će njegov tim zvanično najaviti njegovu dvanaestu knjigu, rešio je da se rekreira. Kondicija mu je važna, jer danas se priređuje velika holivudska čajanka povodom njegovog 100. rođendana. Jasno je da nije reč o običnom čoveku – to je Kirk Daglas, supermen koji je to postao mnogo pre plavih helanki i crvenog trikoa
Objavljeno:

Dijapazon njegovih uloga je ogroman. Daglas je snimao i političke filmove poput „Paths of Glory“ (1957.) – antiratnu dramu o bitkama u Prvom svetskom ratu, koju Francuska nije želela da prikazuje decenijama, ali i blokbasterima poput „Vikinga“ (1958.) i „Spataka“ (1960.) „Spartaka“ je i producirao i izazvao skandal u Holivudu angažujući Daltona Tramba, scenaristu koji je bio na „crnoj listi“ Holivuda zbog toga što je odbio da svedoči na sudu o uticaju komunista na filmsku industriju.

Osamdesetih je počeo da se povlači iz sveta filma i počeo da piše knjige. Pored memoara („Krparev sin“), pisao je i romane i autobiografske knjige koji su bili odlično prodavani. Zajedno sa ženom, mnogo je putovao i radio kao ambasador Ujedinjenih nacija. Uživao je u popularnosti i ljubavi. Međutim, 1995. je njegov život okrenut naglavačke. Preživeo je šlog i tek posle nekoliko godina terapije uspeo ponovo da progovori. Za svakog glumca to bi bio traumatičan nedostatak, ali Kirk nije želeo da ga to sputa.

Povratak jevrejskim korenima

Kirk sa sinom Majklom (Foto: Gettyimages)

Tokom tog perioda, Daglas se vratio Judaizmu. Velike količine novca donirao je u humanitarne projekte, a zajedno sa ženom izgradio je igrališta za decu u siromašnim četvrtima u SAD i Izrarelu. Za 99. rođendan donirao je 15 miliona dolara bolnici za lečenje osoba sa Alchajmerovom bolešću “Harry’s Haven”. Kaže da se svakog dana moli za svoje unučiće, pred kojima je život i da mu starost ne smeta, jer je “ovaj svet katastrofa”, a da je, što je stariji “sve bliže Bogu”.

Najbolji citati Kirka Daglasa

"Nekad vas stvari koje vas vezuju zapravo oslobađaju".

foto: Profimedia

"Ako želite da upoznate čoveka, mnogo toga možete da saznate, ako pogledate kakvom ženom se oženio". "Starost je u umu. Preživeo sam pad helikoptera i operaciju kičme. Imam pejsmejker. Imao sam moždani udar zbog kog sam se umalo ubio. Ali kažem sebi, moram da nastavim da napredujem i funkcionišem. To je jedini lek protiv godina". "Kad postanete zvezda, ne menjate se vi, nego sve ostalo". "Sva deca su prirodni glumci, a ja sam i dalje dete. Ako potpuno odrastete, nikad ne možete postati glumac". "Da biste bilo šta postigli, morate imati dovoljno hrabrosti za neuspeh". "Izgradio sam karijeru igrajući kurvine sinove". "Mislim da najveći deo uspeha u životu potiče od pokušaja da otkrijete šta zaista želite da radite i onda krenete napred i time se i bavite". "Morate znati kako da funkcionišete, kako da se negujete i da volite ono što radite". "Ljudi uvek pričaju o prošlosti. Kažu da su stari filmovi bili bolji, da su stari glumci bili bolji... Ali ja to ne mislim. Sve što imam da kažem o prošlim danima je da su prošli".

(Espreso.co.rs / B92)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.