VELIKA TUGA! PREMINUO POZNATI REDITELJ!
Foto: Profimedia

tuga!

VELIKA TUGA! PREMINUO POZNATI REDITELJ!

Revolucionarni reditelj uveo je pravac "Blaxploitation" iz 1970 -ih i uticao na mnoge filmofile.

Objavljeno: 07:35h

Revolucionarni reditelj uveo je pravac "Blaxploitation" iz 1970 -ih i uticao na mnoge filmofile.

Umro je Melvin Van Pebles, revolucionarni dramatičar, muzičar i filmski reditelj čiji je rad uveo pravac "Blaxploitation" iz 1970 -ih i uticao na filmaše dugo nakon toga.

Imao je 89 godina. Njegova porodica je u saopštenju navela da je Van Pebles, otac glumca-reditelja Maria Van Peblesa, umro u utorak veče u svojoj kući na Menhetnu.

“Tata je znao da su crne slike važne. Ako slika vredi hiljadu reči, koliko je vredeo film? ”

Mario Van Pebles rekao je u sredu u saopštenju.

“Želimo biti uspeh koji vidimo, stoga se moramo videti slobodnima. Istinsko oslobođenje nije značilo oponašanje mentaliteta kolonizatora. To je značilo ceniti moć, lepotu i međusobnu povezanost svih ljudi. ”

Ponekad nazvan „kum moderne crne kinematografije“, multitalentovani Van Pebles napisao je brojne knjige i drame te snimio nekoliko albuma-svirajući na više instrumenata i komponovajući tekstove u stilu repa. Kasnije je postao uspešan trgovac opcijama na berzi. No, bio je najpoznatiji po pesmi "Sweet Sweetback's Baadasssss!" jedan od najuticajnijih filmova svog vremena. Niskobudžetni, art-house film, koji je napisao, producirao, režirao, glumeo i poentirao, bila je pomahnitala, hiper-seksualna i nasilna priča o crnom uličnom prevarantu koji je bežao od policije nakon što je ubio bele policajce koji su tukli crni revolucionar.

Svojim teškim pričama o životu u getu, potkrepljenim porukom o osnaživanju ispričanom iz perspektive crnaca, postavio je ton žanru koji je u sledećih nekoliko godina napravio na desetak filmova i potaknuo raspravljati o tome jesu li crnci priznati ili iskorišćeni.

"Svi dosadašnji filmovi o crncima ispričani su očima anglosaksonske većine u njihovom ritmu, govoru i tempu", rekao je Van Pebles za Newsweek 1971., godine objavljivanja filma.

"Mogao sam je nazvati" Balada o nesalomljivom staklu ". No, želio sam da osnovna publika, ciljna publika, zna da je to za njih ", rekao je 2003. za The Associated Press."

Zaradio je oko 500.000 dolara (uključujući 50.000 dolara koje je osigurao Bill Cosby), a na blagajnama je zaradio 14 miliona dolara uprkos oceni X, ograničenoj distribuciji i mešovitim kritikama. New York Times je, na primer, optužio Van Peblesa za trgovinu nepravdom i nazvao film "bezobraznošću".

Bonus video:

14:13

Espreso Intervju - Ceca

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.