ČAK TRI TAKMIČARA NA OVOGODIŠNJOJ EVROVIZIJI SU BILE BIVŠE IZBEGLICE: Stravične priče su obeležile njihov život!
Foto: Profimedia

otkriveno!

ČAK TRI TAKMIČARA NA OVOGODIŠNJOJ EVROVIZIJI SU BILE BIVŠE IZBEGLICE: Stravične priče su obeležile njihov život!

O teškim životnim pričama nekih takmičara se i dalje piše.

Objavljeno: 14:07h

Posvećeni fanovi Pesme Evrovizije možda nisu bili svesni da su među onima koji su ove godine učestvovale bile i tri bivše izbeglice.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice je objavila da su bivše izbeglice učestvovale na ovogodišnjem međunarodnom događaju kako bi nadahnule druge ljude u sličnoj situaciji.

Dvoje od njih učestvovalo je u subotu uveče u finalu, u kojem je pobedila Italija.

Maniža
foto: Profimedia

Maniža je predstavljala Rusiju. Ona je pobegla iz Tadžikistana 1994. godine tokom sukoba i sada je ambasador dobre volje UNHCR-a i zagovara izbegličku svrhu koja svuda govori za izbeglice.

Govoreći pre finala, Maniža je rekla: „Znate, zaista je važno reći o tim stvarima, jer imamo toliko izbeglica oko sebe i moramo ih podržati, jer mislim da sam dobra izbeglica.

"Pomažem svojoj zemlji i volim svoju zemlju. Zbog toga mislim da za njih moramo steći više obrazovanja, više zahvalnosti za to. Dakle, Pesma Evrovizije je to napravila za Tusea, za mene i za jednog od plesača."

Tuse
foto: Profimedia

U pitanju je Tuse (19) i on potiče iz Demokratske Republike Kongo. On je muzičar i pevač i predstavljao je Švedsku na ovogodišnjem ESC-u. Dobio je azil u Švedskoj nakon što je tri godine proveo u izbegličkom kampu u Ugandi. Tuse otvoreno deli svoje iskustvo u prevazilaženju izazova naseljavanja i prilagođavanja novim situacijama, pomažući osnaživanju mladih ljudi koji se suočavaju sa sličnim poteškoćama, i bio je oduševljen što je bio na sceni.

"Pesma govori o nadi, snazi i istrajnosti i verovanju u sebe. I da su svi glasovi važni i da svi glasovi treba da se čuju i da zaslužuju da se čuju."

Evrovizija
foto: Profimedia

Treći pevač kome je UNHCR pomogao bio je holandski baletski igrač Ahmed Joudeh koji je bio tamo u intervalu drugog polufinala 20. maja.

UNHCR kažu da se nadaju da će to podsetiti svet da svako svojim talentima može doprineti društvu.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.