ONA JE JEDNO OD NAJLEPŠIH LICA TELEVIZIJI, A MALO KO ZNA ISTINU O NJOJ: Njeno POREKLO sve INTRIGIRA
Foto: EPA/LARRY W. SMITH

ko bi rekao?

ONA JE JEDNO OD NAJLEPŠIH LICA TELEVIZIJI, A MALO KO ZNA ISTINU O NJOJ: Njeno POREKLO sve INTRIGIRA

Karijera puna zanimljivosti

Objavljeno:

Kortni Koks je jedna od glumica koju će uvek pratiti njena legendarna uloga.

Jedno od najlepših lica televizije prati karijera puna ljubavi i podrške.

Kortni je rođena 15. juna 1964. godine u Birminghemu u Alabami. Odrastala je sa majkom Kortni Bas i ocem Ričardom Luisom Koks, uspešnim biznismenom. Kortni ima dve starije sestre i jednog starijeg brata, sa kojima je imala jedno lepo detinjstvo. Bila je tatina miljenica, zato ju je posebno pogodio razvod njenih roditelja 1974. godine, kada se Ričard odselio u Floridu. To je ostavilo poseban trag u njenom tinejdžerskom vremenu.

Nakon razvoda roditelja, postala je veoma nestašna
Nakon razvoda roditelja, postala je veoma nestašnafoto: EPA/ANDREW GOMBERT

Nakon razvoda roditelja, postala je veoma nestašna, što je dodatno otežavalo njenoj majci. Teško je prihvatila majčinog novog partnera, takođe biznismena, Hantera Koplenda.

Kada je krenula u srednju školu, bila je odlična kao navijačica, plivačica i tenisarka. Pred kraj srednje škole pojavila joj se prva želja za modelingom, te je uspešno bila u jednoj reklami.

Trenutak istorije i početak karijere

Nakon srednje škole počinje da ostvaruje jedan od svojih najvećih snova - da studira arhitekturu. Međutim, jedna godina je bila dovoljna da shhvati da želi karijeru modela, što joj ubrzo polazi za rukom i počinje da se pojavljuje na naslovnim stranama tinejdž-časopisa. Dok je plivala u vodama modelinga, počela je sa pohađanjem časova glume, u čemu se ubrzo pronašla i shvatila da su to prave staze za nju.

Ubrzo nakon uloge pored velike filmske zvezde Džima Kerija, pojavljuje se na audiciji za seriju 'Prijatelji', gde je trebalo da tumači ulogu Rejčel Grin.
Ubrzo nakon uloge pored velike filmske zvezde Džima Kerija, pojavljuje se na audiciji za seriju "Prijatelji", gde je trebalo da tumači ulogu Rejčel Grin.foto: EPA-EFE/PAUL BUCK

U jednoj reklami u kojoj reklamira uloške i tampone 1985. godine, ušla je u istoriju televizije. Verovali ili ne, sve do 1972. godine je bilo zabranjeno bilo kakvo reklamiranje menstrualnih proizvoda, a upravo je Kortni bila prva koja je na televiziji izgovorila reč "menstruacija".

Uspela je da se pojavi u delovima nekih filmova, te su je ubrzo prihvatili da bude u muzičkom videu za veoma popularnog pevača Brusa Springstina.

Svet se totalno otvorio za lepo lice Kortni, kada je 1994. dobila priliku da zaigra rame uz rame sa Džimom Kerijem.

Veliki odskog u karijeri

Ubrzo nakon uloge pored velike filmske zvezde Džima Kerija, pojavljuje se na audiciji za seriju "Prijatelji", gde je trebalo da tumači ulogu Rejčel Grin. Međutim, Kortni je sebe videla u drugoj ulozi, kada je čitala više o karakterima. Shvatila je da se njena opsednutost za čistim, kao i neki pogledi na život, poklapaju sa likom Monike Geler, za koju je tada predviđena Dženifer Aniston. Ubrzo, Dženifer i ona zamenjuju uloge i počinje snimanje serije koja je promenila njen život.

Serija je trajala čitavih 10 sezona i danas se smatra najgledanijom serijom ikada. Kortni Koks zajedno sa kolegama sa snimanja serije počinje jedno veliko putovanje. Ubrzo su postali prijatelji i u pravom životu i delili su svaki trenutak života tih 10 godina.

 Čak je zabeležena u Ginisovu kjigu rekorda kao najplaćenja glumica, zarađujući milion dolara po epizodi.
Čak je zabeležena u Ginisovu kjigu rekorda kao najplaćenja glumica, zarađujući milion dolara po epizodi.foto: EPA/MICHAEL NELSON

U toku snimanja "Prijatelja", udaje se za Dejvida Arketa, kolege sa snimanja filma "Vrisak". Zbog toga je prva epizoda u novoj sezoni imala dodatak Arket pored svakog prezimena u predstavljanju ekipe sa snimanja.

Kortni, sa svojim "prijateljicama" doživljava ogromnu popularnost zbog svoje uloge. Čak je zabeležena u Ginisovu kjigu rekorda zajedno sa njima, kao najplaćenja glumica, zarađujući milion dolara po epizodi.

- Na snimanju jedne sezone sam dobila informaciju da mi otac umire, jer su mu zbog otkrivenog raka dali još tri meseca života. Ali, zahvaljujući ljudima i mojim stvarnim prijateljima, gluma nije ispaštala. Uspela sam to da iznesem, a da publika koja je bila prisutna i na snimanjima to ne primeti - izjavila je Kortni.

Kortni, sa svojim 'prijateljicama' doživljava ogromnu popularnost zbog svoje uloge.
Kortni, sa svojim "prijateljicama" doživljava ogromnu popularnost zbog svoje uloge.foto: John Salangsang / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pred kraj snimanja serije, glumica postaje trudna. Međutim, par godina od rođena ćerkice, rastaje se od supruga.

Sa glumačkom postavom legendarne serije ostaje veoma bliska. Dženifer Aniston je čak i kuma njenog deteta, a često obraduju fanove zajedničkim slikama na društvenim mrežama.

Posle ove uloge, karijera je ispružila veliki crveni tepih kojim i dan-danas korača.

Zvezda sa njenim imenom, koja je skoro postavljena na čuvenom Bulevaru slavnih u Holivodu.
Zvezda sa njenim imenom, koja je skoro postavljena na čuvenom Bulevaru slavnih u Holivodu.foto: John Salangsang / Shutterstock Editorial / Profimedia

O njenom uspehu govori i zvezda sa njenim imenom, koja je skoro postavljena na čuvenom Bulevaru slavnih u Holivodu.

Koliko je uloga Monike u "Prijateljima" bila zapavo realna za Kortni, govori i njen "TikTok" video na njenom profilu @courteneycoxofficial , gde krišom izviruje i briše svoju zvezdu, kao i zvezdu svojih kolega, kako bi ostala sjajna, deleći šaljivo komentare da je ljudi zaobilaze.

Sa ćerkicom redovno postavlja slike i ponosno pokazuje svetu svoj odnos koji ima sa njom. Čak se u nekoliko navrata pohvalila kako često razmenjuju odeću.

Bonus video:

00:51

BARBARA BOBAK SE OGLASILA ZA ESPRESO NAKON AFERE SA OŽENJENIM ČOVEKOM: Pevačica sve priznala

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.