ČUVENU GLUMICU ZLOSTAVLJAO OTAC: Progovorila o BOLNOJ ISTINI, šamarao je i radio MORBIDNE STVARI
Foto: Profimedia

tužno

ČUVENU GLUMICU ZLOSTAVLJAO OTAC: Progovorila o BOLNOJ ISTINI, šamarao je i radio MORBIDNE STVARI

Kada mu je glas na slušalici objasnio da nije on, već njegova desetogodišnja ćerka koja je nominovana za statuetu, ošamario ju je. Gospođica O’Nil je otišla sa bakom i dedom na svečanost 1974. godine

Objavljeno:

Zahvaljujući ulozi u filmu “Papirni mesec” tada desetogodišnja Tejtum O’Nil nominovana je za Oskara.

Međutim, kada je njen otac, takođe glumac, Rajan O’Nil, dobio poziv Filmske akademije i shvatio da nije nominovan on, već njegova ćerka, udario je šamar devojčici, te su je na dodelu vodili baka i deka, piše Naj Žena.

Tejtum je odrasla na filmskom setu. Kao najstarije dete i jedina ćerka umetnika koji rade u industriji, od rođenja je bila među reflektorima, upijajući umetnost. Nije roditelji suRajan O’Nil i Džoana Kuk Mur.

Bili su potpuno različiti jedno od drugog. Džoana i Rajan su se svađali oko svega. Glavni razlog za tuče bila je morbidna ljubomora. Glumac nije mogao da se nosi sa željom da kontroliše svoju voljenu. Kada god ju je drugi muškarac pogledao, usledio je pakao. Posle svakog napada spakovala mu je kofere i izbacila ga iz kuće. Nekoliko dana nakon svađe, Rajan O’Nil je kucao na njena vrata sa suzama u očima i buketom ruža . Molio je za oproštaj, zaklinjajući se da se „neće ponoviti“. I ona mu je naivno poverovala i dala mu još jednu šansu. Zatim još jedan i još jedan.

1 / 2 Foto: Profimedia

Oboje nisu bežali od stimulansa. Pored toga, glumica je bila zavisna. Tako je umirila svoju tugu mešanjem alkohola sa lekovima koji su joj prepisani. Ova veza nije mogla da funkcioniše. O’Nilov brak je bio osuđen na propast. Razvod se dogodio kada je Tejtum imala četiri godine. I ona i njen mlađi brat Grifin ostali su sa majkom.

– Nakon što je moj otac otišao, svi su živeli na starom, oronulom ranču . Često su bili gladni, ali Džoana kao da nije marila. Bila je zauzeta dovođenjem kući još “tata” za svoju decu. Muškarci koje je glumica pozvala obično su bili iz tzv tamna Zvezda. Mnogo puta se dešavalo da su počinili krivična dela -rekla je glumica jednom prilikom, prenosi pomenuti medij.

– Ja sam žena i iskusila sam uznemiravanje više puta. Nisam ja kriva. Imala sam 5, 6, 12, 13 i 15 godina. Svi ovi momci su bili stariji od mene, a ja nisam imala pojma da sam u opasnosti. Krivila sam sebe, svoju buku, svoju radoznalost – Tejtum je napisala godinama kasnije.

Džoana Kuk Mur nije mogla da se nosi sa emocijama i otišla je u psihijatrijski centar. To je značilo kraj njenih kontakata sa decom. To se nije promenilo sve do njene smrti 1997.

Pošto otac nije bio zainteresovan za mališane, oni su završili u internatu u Arizoni. Devojčica je tada imala osam godina. Nije razumela zašto je niko ne voli. Jednog dana, iz žaljenja, posegnula je za makazama, oslobodivši se svoje debele plave pletenice. Umotala je u kovertu i poslala baki. Očajna devojčica je napisala belešku u kojoj je molila majku svog oca da pristane da odgaja nju i Grifina.

Ne znajući ništa, Patriša O’Nil je bila šokirana kada je dobila paket od svoje unuke. Odmah je zgrabila telefon i kontaktirala sina. Činjenica je, međutim, da se Rajan O’Nil nakon razgovora sa svojom majkom pojavio u Arizoni i uzeo decu pod svoje. Rajan O’Nil nije bio dobar roditelj. U glavi su mu bile samo žene, droga, alkohol i… nasilje koje je pokazivao prema drugim partnerima. Bilo ih je mnogo. Fara Foset, Bjanka Džeger ili Barbra Strejsend su samo vrh dugačke liste „osvajanja” popularne igre.

Usamljena Tejtum je žudela za roditeljskom blizinom. Nije znala šta znači priča za laku noć ili tata koji ljubi dete pred spavanje. Mokrila se noću i imala noćne more. Kada bi se probudila plačući, često bi trčala u očevu spavaću sobu. Tamo ga je nalazila sa ljubavnicima. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što je Rajan prestao da krije da ga je Tejtumovo prisustvo samo iritiralo.

Jednog dana, tokom zajedničke šetnje između devojčice i oca, došlo je do oštre razmene mišljenja. Radilo se o Rajanovoj odeći, koja je, kao što ga je dete zvalo, „lutka“ marširala gradom u uglačanim lakiranim cipelama i šalu razvejanom vetrom. Tejtumove primedbe čuo je reditelj u prolazu Piter Bogdanovič, koji je sa glumcem radio na filmu “Šta ima doktore” iz 1972. Videvši kako se O’Nil svađa, pao mu je na pamet sjajna ideja. Odlučio je da ih ubaci u svoju sledeću produkciju. Tako su Tejtum i Rajan glumili u komediji-drami “Papirni mesec”.

1 / 3 Foto: Profimedia

On igra ulogu sumnjivog prodavca Biblije. A ona je glumila siroče po imenu Adi. Bio je to udarac za „10”. Iako su oboje stvarali sjajne filmske kreacije, pažnju kritičara ukralo je dete koje je sve očaralo svojim talentom, prirodnošću i harizmom. „Papirni mesec” se pokazao kao hit. Bioskopi su pucali po šavovima. Svi su želeli da vide glumačku umetnost male Tejtum.

Jednog dana je telefon zazvonio u kući Rajana O’Nila. Reč je o predstavniku Filmske akademije koji je požurio sa radosnom vesti. Čuvši reč “Oskar”, glumac je počeo da zamišlja sebe na podijumu.

Kada mu je glas na slušalici objasnio da nije on, već njegova desetogodišnja ćerka koja je nominovana za statuetu, ošamario ju je. Gospođica O’Nil je otišla sa bakom i dedom na svečanost 1974. godine.

Kada je u prostoriji pomenuto ime devojčice koja je osvojila Oskara za najbolju sporednu glumicu, bila je iznenađena. Odevena u dečji smoking, desetogodišnjakinja je ponosno ušetala na binu u pratnji svog dede Čarlsa O’Nila. Kada je uzbuđena stala ispred mikrofona, rekla je:

– Želela bih da se zahvalim svom direktoru Petru Bogdanoviču i mom ocu – zatim graciozno otrčala sa bine.

Govor je za nju završio ponosni deda koji je teško suzdržao smeh. Ono što Tejtum nije shvatala je da joj Oskar uopšte neće doneti sreću. Naprotiv, uništiće njen život.

Bila je najmlađi dobitnik statuete Filmske akademije u istoriji. Tako su počeli da je tretiraju kao maskotu tokom pikantnih žurki koje je organizovao Rajan O’Nil. Desetogodišnjakinja je pušila cigarete, pila alkohol, a potom više nije izbegavala drogu. Najgore su joj, međutim, tada uradili očevi prijatelji, koji su je više puta, kao i ljubavnici njene majke, seksualno zlostavljali.

U pauzama između noćnog života na koje ju je Rajan nagovarao, Tejtum je bila na audiciji za nove produkcije. I iako se pojavljivala u mnogim filmovima Da stvar bude još gora, O’Nil je prekorio svoju ćerku, pozivajući je da vodi računa o svojoj figuri. Tvrdio je da se previše ugojila. Naložio joj je da ručak zameni linijom kokaina. Tejtum jeste smršala, ali redovno korišćenje teških droga učinilo ju je dubokom zavisnošću . Ovo je trajalo mnogo godina.

Tejtum O’Nil je dostigla dno. Podigla se tek kada je 1984. godine upoznala tenisera Džona Mekinroa. Par se venčao i dobio ćerku. Štampa ih je pozdravila kao “brak godine”. Dve godine kasnije rodio im se prvi sin Kevin, a ubrzo potom dočekali su i drugog Šona. Nažalost, idila nije dugo trajala. Džon je počeo da primenjuje nasilje. Takođe ju je naterao da odbije ponude za posao. Da bi spasila vezu, Tejtum je ponovo zatrudnela. Tako je 1991. rođena Emili. Najmlađi član porodice, međutim, nije uspela da obnovi brak između sportiste i glumice. Razvod se dogodio godinu dana kasnije. Tejtum je ponovo počela da koristi heroin. Zavisnost supruge iskoristio je teniser koji je u sudnici pričao o svojim nevoljama. O’Nil je bila lišena prava na starateljstvo nad svojim potomstvom, što je zauzvrat dovelo do potpunog gubitka sebe u drogama.

Njena karijera je padala kao kuća od karata. U narednim godinama pojavila se samo u filmu „Baskijat – ples sa smrću“, učestvovala je u seriji „Seks i grad“ i programu „Taniec z Gviazdami“. Šta se potom desilo? Godine 2008. uhvaćena je kako kupuje krek. Fotografije oskarovke u užasnom stanju kružile su medijima. Ovo je na nju delovao kao hladan tuš. Od tada, kaže, ostaje „čista”.

U junu 2009. Tejtum se pojavila na sahrani tadašnje partnerke svog oca. Rajan O’Nil nije prepoznao svoju ćerku. Kada je došla da izrazi saučešće, upitao je drskim tonom:

– Dušo, hoćeš li da odeš odavde? Popiti piće?

Ostao je bez reči dok se ona posramljeno predstavljala kao njegovo dete.

– Shvatio sam da pokušavam da budem smešan da pokupim privlačnu Šveđanku za koju se ispostavilo da je moja ćerka. Bilo je bolesno – kasnije je priznao Rajan O’Nil.

Ubrzo je usledilo pomirenje. Shvatio je svoje greške i ona mu je oprostila. Čak su glumili u rijalitiju Rajan i Tejtum: O’Nilsi, koji je trebalo da dokaže njihovo pomirenje. Glumac se u to vreme borio sa rakom prostate, a Tejtum je postala njegova jedina stena.

Bonus video:

04:59

ESPRESO MODNA POLICIJA: Angellina

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.