CEO SVET JE U SUZAMA ZBOG BRUS VILISA, A JOŠ NEKE ZVEZDE PATE OD ISTE BOLESTI: Ovo RAZARA!
Brus, Foto: youtubescreen

TUGA!

CEO SVET JE U SUZAMA ZBOG BRUS VILISA, A JOŠ NEKE ZVEZDE PATE OD ISTE BOLESTI: Ovo RAZARA!

Krvarenje, problem sa govorom i bolne glavobolje!

Objavljeno:

Svet je obišla vest da se glumac Brus Vilis (67) povlači iz glume, jer boluje od afazije. Međutim, on nije prva poznata ličnost koja se suočava sa ovim poremećajem.

Nakon što se glumac Brus Vilis (67) suočio sa afazijom, koja utiče na njegove kognitivne sposobnosti, doneo je tešku odluku da se povuče iz glume.

1 / 3 Foto: Profimedia

Afazija se obično javlja iznenada nakon moždanog udara ili povrede glave, a podrazumeva poteškoće u obradi ili izražavanju verbalne i pisane komunikacije.

Glumac nije jedina zvezda koja pati od ovog stanja.

Glumica Šeron Stoun (64) se 2001. godine srušila u svom domu zbog aneurizme mozga i pretrpela je naknadno cerebralno krvarenje koje je trajalo devet dana. Imala je tada 43 godine. Nakon toga je izgubila sposobnost čitanja i razvila je probleme s govorom, a počela je i da muca.

Zvezda serije "Igra prestola" Emilia Klark (35), nakon snimanja prve sezone serije 2011. godine tokom vežbanja sa svojim trenerom doživela je bolnu glavobolju.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Nakon krvarenja nisam mogla da se setim svog imena. Umesto toga, besmislice su mi letele iz usta i počela sam da paničim. Nikada nisam doživela takav strah - opisala je glumica u eseju koji je prošle godine napisala za Njujorker. Njena afazija je nestala nakon nedelju dana.

Bivši meteorolog i estradni reporter Mark Mekven (67) radio je na CBS-u 16 godina pre nego što je doživeo moždani udar 2005. godine. Mekven je na svojoj veb stranici pisao o borbi s afazijom, a otkrio je i da mu je pevanje pesama Stivija Vondera i Bitlsa pomoglo da govori tečnije.

Taj se fenomen događa jer je leva hemisfera mozga odgovorna za jezik, ali desna hemisfera je više specijalizovana za melodiju.

Bonus video:

10:33

Espreso intervju: Sofija Una

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.