OVO SU SIMPTOMI TEŠKE BOLESTI OD KOJE JE "STRADAO" BRUS VILIS: Otkriveno šta sve izazivaju u TELU
Brus Vilis, Foto: youtubescreen

obratite pažnju

OVO SU SIMPTOMI TEŠKE BOLESTI OD KOJE JE "STRADAO" BRUS VILIS: Otkriveno šta sve izazivaju u TELU

U zvaničnom obraćanju javnosti porodica je potvrdila da Brus Vilis boluje od afazije koja utiče na njegove kognitivne sposobnosti

Objavljeno: 11:00h

Početkom marta u stranim medijima odjeknula je priča da se holivudski glumac Brus Vilis bori sa demencijom i da je to ujedno razlog zašto je prihvatio veliki broj uloga u manjim filmovima jer nije siguran koliko će još dugo moći da radi.

Međutim, "Page Six" danas je objavio da je slavnom holivudskom glumcu dijagnostikovana afazija.

U zvaničnom obraćanju javnosti porodica je potvrdila da Brus Vilis boluje od afazije koja utiče na njegove kognitivne sposobnosti.

- Našem voljenom Brusu dijagnostikovana je afazija, što utiče na njegove kognitivne sposobnosti. Zbog ovoga, on se povlači iz karijere koja mu je toliko značila. Ovo je izazov za njega i celu porodicu. Zahvalni smo na vašoj podršci i ljubavi. Zajedno nastavljamo kao porodica - napisala je u objavi između ostalog bivša supruga Demi Mur.

Sapštenje su potpisale i supruga Ema i Vilisova deca.

1 / 7 Foto: Profimedia

Afazija je gubitak ili poremećaj već stečenih jezičkih sposobnosti prouzrokovan povredom na mozgu. Povrede na mozgu posebno često nastaju kao posledica moždanih udara, ali mogu se javiti i kao posledica fizičkih povreda, tumora, demencija, infektivnih oboljenja mozga (danas retko) i usled drugih razloga.

Osim jezičkog poremećaja, u afaziji se pojavljuju i sledeći problemi sa:

  • svesnim delovanjem
  • doživljavanjem sredine
  • koncentracijom, preduzimanjem inicijative i pamćenjem.
  • Osobe s afazijom više ne mogu da obavljaju dve stvari u isto vreme.
  • Razvoj afazije

Afazija nastaje usled povrede mozga. Najčešće je poreklo takve povrede vaskularni poremećaj. On se često zove moždani udar, infarkt, ili apopleksija.

Medicinski naziv je CVA: Cerebral (moždani) Vascular (vaskularni) Accident (udar). Ostali uzroci afazije su na primer trauma (povrede glave kao u saobraćajnom udesu) ili tumor mozga.

Redak je slučaj da neko ima "samo" afaziju. Uz jezičke oblasti često su povređeni i drugi delovi mozga. Tako se kao dodatni problemi u afaziji jos javljuju:

– hemiplegija (hemi = pola, plegija = paraliza). Obično je u osoba sa afazijom hemiplegična desna strana tela. Rad mišića na strani tela zahvaćenoj hemiplegijom je poremećen, što onda utiče na opšti rad mišića.

– Gubitak vida u jednoj strani vidnog polja (hemianopsia, hemi=pola, opsia= videti). U većini slučajeva, osoba može da vidi sve što se nalazi u vidnom polju one strane tela koja je zdrava, ali ne vidi stvari koje su u vidnom polju strane tela zahvaćene poremećajem.

– Često ne znaju kako da izvrše neku radnju (apraxia, a=ne, praxis= izvesti). Jednostavne radnje kao što je oblačenje, jedenje i pijenje mogu odjednom da postanu neizvedive kao ‘svesne’ radnje. Na primer, neko ko pati od apraksije ne zna kako da ugasi sveću (svesna radnja), iako će automatski ugasiti šibicu koja mu dogoreva u ruci i može ga izgoreti (nesvesna radnja).

– Problemi sa jedenjem, pijenjem i gutanjem (dysphagia, dys=loše, phagia=gutanje). Usled povreda mozga mišići biventera i gutanja mogu biti zahvaćeni. To može otežati jedenje i pijenje. Usled paralize i gubitka osećaja u delu lica, može se desiti da saliva curi nekontrolisano iz ugla usta.

– Problemi sa pamćenjem. Jezik ima veliku ulogu u pamćenju. Usled jezičkih problema, pamćenje može biti oslabljeno. Zato uvek zapišite nekoliko reči kao podsetnik; to će olakšati osobi s afazijom da se priseti stvari.

– Razlika u reakciji. Afazija može u velikoj meri promeniti način reagovanja na događaje. To je zbog otežane kontrole emocija. U nekim slučajevima osobe s afazijom će se smejati i plakati mnogo češće nego pre bolesti. Čak je moguće da će im prestanak plakanja ili smejanja takođe biti znatno teži sada nego pre nastupa afazije.

– Epilepsija. U toku oporavka mozga od povrede, formira se ožiljak. Ponekad taj ožiljak može da izazove takoreći "kratki spoj" u mozgu. Tada se javlja konvulzija tela, česti su problemi sa disanjem, pa čak i gubitak svesti. Iako epileptička epizoda traje svega nekoliko minuta, ona nastupa neočekivano i izaziva veliki strah u osobe kod koje se javlja kao i kod njene porodice.

Ovaj popis nipošto ne predstavlja detaljnu listu dodatnih problema u afaziji.

Simptomi afazije i dodatne posledice su jedinstveni za svako ljudsko biće. Svaki od gore navedenih problema može ali ne mora da se pojavi u kombinaciji sa afazijom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.