ZNA SE KAKO SRBIJA MOŽE NA OLIMPIJSKE IGRE: Kvalifikacije počinju u junu - ima samo 4 mesta za Tokio!
Košarkaška reprezentacija Srbije ispala je u četvrtfinalu Mundobasketa, Foto: Dado Đilas

epilog

ZNA SE KAKO SRBIJA MOŽE NA OLIMPIJSKE IGRE: Kvalifikacije počinju u junu - ima samo 4 mesta za Tokio!

I dalje postoji način za plasman na to takmičenje, kroz kvalifikacije

Objavljeno: 00:52h

Košarkaška reprezentacija Srbije završila je svoju borbu za medalju na Mundobasketu.

Argentina je u četvrtfinalu očitala lekciju našoj selekciji i sa 97:87 trijumfovala i overila plasman među četiri najboljih.

Ali, to nije kraj crnim vestima...

Srbija je zbog senzacionalne pobede Francuske nad SAD izgubila pravo na direktno učešće na Olimpijskim igrama sledeće godine.

I dalje postoji način za plasman na to takmičenje, kroz kvalifikacije.

Olimpijske igre
Olimpijske igre foto: EPA/Ian Langsdon

Sedam timova će se plasirati kroz ovo prvenstvo na OI, a izvesno je da su to SAD, Argentina, Iran, Nigerija, Australija, kao i dve evropske reprezentacije (Francuska, Španija i/ili Češka). Japan je kao domaćin obezbedio takmičenje. Ovo znači da se traga za još četiri reprezentacije na OI koje će imati 12 timova. Biće organizovano četiri turnira sa po šest reprezentacija, a datumi će biti objavljeni naknadno.

Svaki turnir će imati po šest ekipa i samo će pobednici obezbediti vizu za Tokio. Učesnici turnira biće 16 najbolje rangiranih ekipa sa Mundobasketa koje nisu obezbedile Olimpijske igre, a uz to će se dodati po dve najbolje rangirane ekipe iz Evrope, dve sa američkog kontinenta, dva iz Afrike, dva iz Azije i dva iz Okeanije.

Iz Evrope će to biti Slovenija i Hrvatska, a neki od učesnika kvalifikacija biće i Grčka, Rusija, Brazil, Litvanija, Italija, što samo govori o težini puta za Tokio koji čeka naš tim početkom narednog leta.

Biće određeno šest šešira s po četiri reprezentacije. Ekipe će biti rangirane na osnovu FIBA rang liste u januaru sledeće godine, a po njoj bi naša reprezentacija sigurno trebalo da bude nosilac. Po aktuelnom stanju stvari, nosioci uz Srbiju još bi trebalo da budu Grčka, Litvanija i Slovenija. U drugom šeširu bi bili Hrvatska, Rusija, Brazil i Italija, u trećem Meksiko, Portoriko, Turska i Dominikanska Republika, u četvrtom Venecuela, Nemačka, Kanada i Češka... Neke pozicije na rang listi će se sigurno promeniti posle ovog Mundobasketa, očekuju se skokovi Češke i Poljske, ali nosioci bi trebalo da ostanu isti. Turnir bi trebalo da bude odigran neposredno pre Olimpijskih igara, koje su u julu sledeće godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.