ESPRESO ANALIZA: Šta to bi skok u odbrani?! Plejevi bezidejni, Bjelica u kanalu, Jokiću ovo ne sme da se dešava!
Poraz srpskih košarkaša u Kini, Foto: Dado Đilas

Apsolutno zasluženi poraz

ESPRESO ANALIZA: Šta to bi skok u odbrani?! Plejevi bezidejni, Bjelica u kanalu, Jokiću ovo ne sme da se dešava!

U svakom segmentu igre su Španci bili bolji od naših košarkaša

Objavljeno:

Srbija je doživela surovo otrežnjenje od Španije u poslednjem meču grupe J na Svetskom prvenstvu.

Razbili su Španci Saletove "Orlove" u susretu koji je odlučivao o prvom mestu u grupi i po prvi put na ovom šampionatu planete smo doživeli poraz, tačnije doživeli smo prvi poraz ovog leta računajući i pripremni period.

Apsolutno zasluženo je "crvena furija" slavila u ovom meču, pošto je u svakom segmentu igre nadigrala naše košarkaše koji su odigrali očajnu utakmicu, računajući svaki segment igre.

Ono što je bilo naš zaštitni znak tokom dosadašnjeg dela turnira - šut za tri poena, je bio gori od očajnog s obzirom da smo pogodili samo 3 trojke iz 19 pokušaja.

Uz sve to su nas apsolutno nadskočili, što ne bi trebalo da se dešava s obzirom na našu centarsku liniju, a izuzetno loše smo gradili koš.

Osim Bogdana Bogdanovića, nijedan drugi naš igrač nije imao nikakav doprinos na ovom susretu, ni defanzivno, a pogotovo ofanzivno.

Bogdan Bogdanović jednostavno nije mogao sam
Bogdan Bogdanović jednostavno nije mogao samfoto: Dado Đilas

Bogdanović je bio lider po broju postignutih poena i jedini koji je imao solidne procente šuta (9/14 iz igre), imao je čak i 10 skokova, ali nije mogao niti sam, niti je imao toliko prostora zahvaljujući sjajnoj odbrani Španaca, koji su kad god su mogli udvajali i njega i Jokića.

Naravno, bilo im je utoliko lakše jer nije bilo nijednog još raspoloženog igrača Srbije koji bi to kažnjavao, ni kada su igrali zonu, ali ni kada su igrali čovek na čoveka.

Kad smo već kod Jokića, njegovo isključenje na startu drugog poluvremena je itekako doprinelo porazu, a bilo je jasno da naš najbolji centar nije niti bio raspoložen, već je bio mnogo više usredsređen na neke druge stvari koje su doprinosile njegovoj nervozi.

Počevši od toga da je promašio prvih nekoliko šuteva, preko one nesportske lične greške koju je napravio u drugoj četvrtini, pa sve do momenta kada je besan počeo da psuje sudije i bio udaljen sa parketa, malo toga je uradio igrač od koga smo očekivali mnogo više u ovakvim utakmicama.

A jedan od onih koji nam je najviše trebao u ovom susretu i od koga se očekivalo mnogo više, a ponajviše je podbacio sigurno jeste Nemanja Bjelica koji je sva 3 poena postigao sa linije penala, dok mu je šut iz igre bio 0/5.

Nedostajali su nam njegovi skokovi, posebno u odbrani, gde nije dobro gradio naš koš zajedno sa centrima, a u napadu nije donosio dobra rešenja, onakva kakva se ne očekuju od njega.

Nemanja Bjelica je odigrao možda i najgoru utakmicu u dresu reprezentacije
Nemanja Bjelica je odigrao možda i najgoru utakmicu u dresu reprezentacijefoto: Dado Đilas

Naš plejmejkerski tandem Micić - Jović, odigrao je izuzetno slabo, sa mnogo problema u prenosu lopte, pogotovo kada su Španci vršili presing već na našoj polovini.

Nisu uspevali dobro da organizuju igru, posebno je Jović imao problema, gubio je loptu, previše su se oslanjali na to da proslede loptu do Bogdanovića ili nekog od centara, pa da onda oni individualno pokušaju da završe napad.

Stefan Jović je mnogo grešio i imao problem sa prenosom lopte
Stefan Jović je mnogo grešio i imao problem sa prenosom loptefoto: Dado Đilas

Nikola Milutinov i Miroslav Raduljica su se nosili vrlo teško sa Markom Gasolom, ali imali su pre svega velikih problema u skoku u odbrani posebno protiv braće Ernangomez i Viktora Klavera, koji su često uspevali da se bolje pozicioniraju od njih pod našim košem, a usled toga su pravljeni bespotrebni faulovi.

Vladimir Lučić je bio uz Bogdanovića možda jedini naš igrač koji bi mogao da dobije prelaznu ocenu, ali u ovom timu nije on taj koji bi trebalo da uzima šuteve i pogađa, niti se to od njega očekuje.

Vladimir Lučić je zaradio prelaznu ocenu
Vladimir Lučić je zaradio prelaznu ocenufoto: EPA/Made Nagi

Marko Gudurić je izuzetno daleko od šuterske forme i to je veliki problem, jer pred početak prvenstva se baš od njega očekivalo da kada Bogdanović odmara ili bude čuvan ili ga ne služi šut, da preuzme ulogu šutera ekipe i svojim dobrim šutem razvuče protivničku odbranu.

Međutim, danas nije uspevao ni zicere ispod koša da pogodi, što je samo znak koliko ima problema sa samopouzdanjem.

Birčević, Simonović i Marjanović su proveli vrlo malo vremena na terenu i to uglavnom kada nisu mogli da utiču na neku promenu rezultata, tako da bi se doneo sud o njima.

Sve u svemu, izuzetno slaba partija kompletnog našeg tima, ali i dobar nauk pred ono najvažnije što sledi, a to je duel sa Argentinom u četvrtfinalu i do tada se tim mora dovesti u red, što će u narednih manje od 48 sati biti glavni zadatak selektora Saše Đorđevića i našeg stručnog štaba.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.