SUROVO PRIZEMLJENJE ORLOVA: Španci razbili Srbiju za prvo mesto u grupi - pomoglo i Jokićevo isključenje!
Bogdan napada Špance, Foto: Dado Đilas

MUNDOBASKET 2019

SUROVO PRIZEMLJENJE ORLOVA: Španci razbili Srbiju za prvo mesto u grupi - pomoglo i Jokićevo isključenje!

Sva dešavanja sa meča možete da pratite uz naš lajv-blog...

Objavljeno: 16:43h

Nadali smo se da će Srbija izdemonstrirati silu i protiv Španije, ali desilo se sasvim suprotno. Serđo Skariolo i njegovi momci surovo su prizemljili Orlove, posebno u drugoj i trećoj četvrtini - konačan rezultat bio je 81:69.

I pored odlično otvorenog meča, kada su naši imali čak i devet poena prednosti tokom prve deonice, u drugoj i trećoj deonici je Furija uništila izabranike Saleta Đorđevića, a u četvrtoj samo iskusno održavala tu prednost.

Naravno, pomoglo je isključenje najboljeg centra NBA lige Nikola Jokića, koji je u trećoj četvrtini sočno ispsovao sudiju zbog svirane jedne "mrtve lopte", kada je momak iz Sombora smatrao da je to bio faul. I realno, faul jeste bio, ali sudije nam nisu krive za ovako lošu igru.

Sada, šta je, tu je. U četvrtfinalu će se Srbija susresti sa Argentinom u utorak u 11 ujutru, koja žarko želi osvetu za Mundobasket 2002. kada je u poslednjim sekundama ostala bez zlata, dok će Španija igrati sa Poljskom. Nije problem u četvrtfinalnim duelima, najveće muke slede ako se prođe Argentina, pošto nas onda u polufinalu čekaju SAD. Nije to baš "drim tim", ali NBA ekipa definitivno nije za potcenjivanje, pa je i dalje prvi favorit.

Najefikasniji u dresu Srbije bio je jedini dvocifreni Bogdan Bogdanović sa 26 poena, 10 skokova i šest asistencija, ali nije imao pravu podršku ni od jednog saigrača.

Kod Španaca maestralni Riki Rubio je postigao 19 poena, ali su svi bili veoma važni, kao i oni koje je, doduše, deset manje, dao Serhio Ljulj. Viktor Klaver je bio možda i X faktor za Špance, pošto je pored 14 poena imao pregršt skokova u napadu, na koje naši nisu imali odgovor. Mark Gasol je dodao 11.

SRBIJA – ŠPANIJA 69:81 (20:13, 17:32, 19:22 13:14 )

Srbija: Simonović, Bogdanović 26, Bjelica 3, Lučić 8, Raduljica 7, Birčević 3, Jokić 6, Milutinov 7, Micić 5, Jović 4, Marjanović.

Španija: Kolom, Fernandez 7, Ribas 5, Rubio 19, Klaver 14, Gasol 11, V. Hernangomez 7, Oriola 6, Rabaseda, Ljulj 9, Beiran, J. Ernangomez 3.

Sva dešavanja sa meča mogli ste da pratite uz naš lajv-blog...

KRAJ UTAKMICE! Srbija ide na Argentinu!

38' Četiri vezana napada za Špance u istom posedu. Četiri ofanzivna skoka zaredom, srećom bez poena, ostaje 77:68.

37' D TROJKAAAAA! Bogdan odgovara na ovih 2+1 u svom stilu - 77:68.

36' Promašaj Raduljice sa poludistance. Na drugoj strani pogodak Viktora Klavera uz dodatno bacanje. Opet je Bjelica napravio faul-koš situaciju. Veoma loša partija momka iz novobeogradskih Blokova. Možda i najgora u poslednjih 5 godina kada je reprezentacija u pitanju - 77:65.

35' Imali smo priliku da priđemo na svega sedam poena razlike, ali je Jović napravio korake, što je Rubio iskoristio na drugoj strani - 74:63.

34' Tri slobodna bacanja za Bogdanovića. Iznudio je faul na trojci i pogodio sva tri. Fantastična igra Raduljice, Bogdanović opet fauliran, dobio je još dva bacanja. I posle njih je bio precizan - 72:63!

33' Serhio Ljulj pogađa trojku, Španija opet ima +14, teško da posle ovoga ima povratka.

32' Sreća za Srbiju, pošto je Raduljica napravio nesportsku ličnu grešku, ali mu je sudijski trio nije svirao. Samo dva slobodna bacanja koja je pogodio Rudi Fernandez - 69:58. Micić je na drugoj strani promašio zicer, drugi za našu reprezentaciju u poslednjih dva minuta.

31' Šta je sada promašio Gudurić. Čist zicer posle skoka Raduljice u napadu. BRAVO, RADULJICE!!! Divan dribling, a onda i zakucavanje za samo -9. Konačno smo opet jednocifreni.

POČELA JE POSLEDNJA ČETVRTINA!

KRAJ TREĆE ČETVRTINE! Španija vodi, Srbija je ostala bez Jokića, ali se i rezultatski vratila u meč. Nadamo se da će u četvrtoj četvrtini pokazati zbog čega je prvi favorit prema FIBA renkingu. Bogdan već ima dabl-dabl učinak, ali ne može sam.

30' Konačno smo se malo konsolidovali, divno zakucavanje Bogdanovića, a na drugoj strani polaganje Vilija Ernangomeza. Upravo Ernangomez je u poslednjim sekundama četvrtine faulirao Micića pri šutu za tri, a on je sva tri bacanja pretvorio u pogotke. Zbog toga, Španci imaju "samo" +11.

29' Raduljica i Bogdanović održavaju Srbiju u igri - 65:51. I dalje ima nade.

28' Izgubljena lopta Španaca, pa onda i jedna naša. Ljulj je promašio trojku, a Bogdan zakucao - 63:49.

27' Potpuno nepovezana Srbija, sada smo izgubili loptu u jednoj čistoj kontri. Srećom, sudija je Klaveru svirao faul u napadu na drugoj strani. Raduljica poentira iz reketa uz dodatno slobodno bacanje - 63:47.

26' Na drugoj strani Mark Gasol pogađa za 59:40, ali Milutinov smanjuje na "samo" -17. Opet Gasol pogađa, ovoga puta sa linije slobodnih bacanja - 61:42. Onda i Rubio sa linije penala, maksimalnih +21. Igra nam je popucala po šavovima. Bjelica takođe sa linije penala pogađa oba, pa je ponovo manje od 20 poena razlike.

25' Furija je na +18, ovo sad deluje kao kada smo mi razbili Italijane. Bjelica je imao dva slobodna bacanja, pogodio je samo jedno - 57:40.

24' Katastrofa! Nikola Jokić je isključen, jer nas je sudija pokrao, svirao mrtvu loptu umesto faula, pa je Jokara počeo da ga sočno psuje. Zato je zaradio dve tehničke, pa je automatski morao da bude izbačen napolje. Španci vode sa 54:39.

23' Nova izgubljena lopta, a onda i faul Jovića. Neverovatno loše igraju Orlovi u ovim momentima, tačnije, igraju onoliko koliko im Španci dozvoljavaju. Faul Rubija nad Milutinovim Lučić je promašio ceo obruč trojkom, ali je Jokić uhvatio skok i poentirao. 51:39.

22' Jokić je izgubio loptu, pa napravio nesportsku grešku nad Rudijem. On je pogodio oba slobodna bacanja, a onda je u nastavku Rubio dao dvojku za 51:37.

21' Promašio je Milutinov flouter iz izgledne situacije, a na drugoj strani pogodio Mark Gasol - 47:37.

POČELO JE DRUGO POLUVREME!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! 45:37! Serhio Ljulj je pogodio nemoguću trojku u poslednjoj sekundi! Bila je ovo prva deonica u kojoj je Srbija izgubila (druga četvrtina). Do sada je slavila u svih 17 četvrtina, ali nadamo se da će u drugom poluvremenu sve biti bolje za Saletove Orlove, kao i da će pronaći način da se izbore sa Rubiom, Ljuljom, i zonskom odbranom koju je maestralno postavio Serđo Skariolo.

20' Bogdanović pogađa dvojku za 41:35, a onda je Milutinov napravio bespotreban faul i poslao Špance na liniju penala. Mark Gasol je promašio jedno slobodno bacanje 42:35. U ovim momentima, izvadio nas je Bogdan Bogdanović, koji je pogodio još jedan šut sa poludistance za 42:37. Tajmaut za Skariola, kako bi njegov tim pokušao da organizuje poslednji napad u poluvremenu.

19' DIVNO ZAKUCAVANJE NIKOLE MILUTINOVA!!! 35:29 za Španiju. Na našu nesreću, Riki Rubio je pogodio trojku, pa je sada +9 najveća prednost za Furiju. Prilikom te trojke, neko je faulirao Lučića, koji je pogodio oba bacanja, jer su i Španci iskoristili bonus. Neverovatno, ali istinito, Rubio je u istom minutu pogodio još jednu trojku, pa je sada maksimalnih 41:31. A, onda, opet Lučić na liniji penala - 41:33.

18' Mark Gasol precizan sa poludistance za maksimalnih +8 za Španiju. 35:27.

17' Divna asistencija Bogdanovića za Jovića - 31:27. Nažalost, Rubio opet vraća na +6, posle ne baš pametnog faula Nemanje Bjelice, jer su naši već ispunili bonus.

16' Jokić je kasnio da napadne trojku, Rudi Fernandez je pogodio - 29:25. Na drugoj strani, Jović je promašio da vrati istom merom, pa Španci imaju šansu da se odvoje i na maksimalnu prednost. Do sada su najviše vodili sa +4. I da, Pau Ribas je pogodio dva slobodna bacanja - 31:25. Tajmaut.

Srbi i Kinezi braća zauvek
Srbi i Kinezi braća zauvek foto: Predrag Gajić

15' Konačno je prekinuta serija Španaca pospešena dobrom zonskom odbranom. Jokić je poentirao za 26:24. Serđo Skariolo je dobio tehničku grešku, pošto se previše žalio da Jokara nije uspeo da šutne na vreme. Pogodili smo slobodno bacanje - 26:24.

13' 26:22! Španci su nastavili sjajnu seriju od 10:0. Trojku je pogodio Serhio Ljulj.

12' Đorđević, koji 100. put vodi Orlove sa klupe, morao je da traži tajm-aut, jer su Španci napravili seriju od 5:0 koju je započeo Rudi Fernandez trojkom. Ni to nije pomoglo da se konsolidujemo, jer je Gudurić u narednoj akciji izgubio loptu. Četvrta izgubljena za nas.

11' Vili Ernangomez je odlično ušao u reket, zakucao, pa i iznudio faul Bobana Marjanovića. Bio je precizan sa linije penala za 16:20. Na drugoj strani, dva slobodna bacanja za Jokića. Pogodio je oba 16:22.

POČELA JE DRUGA ČETVRTINA!

10' KRAJ PRVE ČETVRTINE! Srbija je održala +7 na kraju prve četvrtine. Inače, jedina smo ekipa koja je do sada dobila sve deonice, a samo u jednoj nije postigla 20 ili više poena.

9' Viktor Klaver pogađa u poslednjoj sekundi napada - 13:20.

8' Bogdan Bogdanović je pogodio trojku za +8, ali je Pau Ribas odmah u narednom napadu vratio istom merom. Međutim, onda Jokić i Bogdanović ponovo briljiraju, pogađa centar Denvera - 18:11. Naposletku, odlična odbrana Stefana Jovića, pa onda i laki poeni u kontranapadu.

6' Srbija konačno dolazi do prave prednosti - 10:6 poenima Bogdana Bogdanovića. A, onda, u narednom napadu, Lučić ulazi u reket, pogađa zicer i to uz fauč. Tajmaut Španija pre dodatnog slobodnog bacanja. Rezultat je bio 13:6, ali je Mark Gasol pogodio za dva i smanjio na +5.

5' Fantastična asistencija Jovića za Milutinova, divno zakucavanje za 8:6. Na drugoj strani je Mark Gasol promašio otvorenu trojku - svaka mu takva bila!

4' Bogdan Bogdanović posle dobre akcije postiže poene za novo izjednačenje - 6:6.

Srbi i Kinezi navijaju zajedno
Srbi i Kinezi navijaju zajedno foto: Dado Đilas

3' Nikola Milutinov pogađa samo jedno slobodno bacanje - 4:4. Odmah Sale reaguje i vadi Birčevića, umesto njega u igri Jokić. Sada ćemo sa dva centra probati da suzbijemo špansku igru iznutra. Dva slobodna bacanja pogodio je Oriola - 6:4 za Špance.

2' TROJKA BIRČEVIĆAAAA!!! Na našu nesreću, u narednom napadu je zaspao, pa je veoma raspoloženi Oriola lagano poentirao. 4:3 za Španiju.

1' Srbija je imala prvi napad na meču. Međutim, prve poene je postigao Pjer Oriola posle skoka u napadu. Netipično za naš nacionalni tim.

Evo prvih petorki obe ekipe:

1 / 2 Foto: Printscreen

14.23 - Intoniranje himni traje! Sve je spremno za početak spektakla.

13.51 - Evo kako teče zagrevanje Orlova:

13.35 - Podsetimo se šta se sve dešavalo oko tabora Orlova poslednjih dan, dva...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.