BOGDANOV RAFAL NAM DONEO PRVO MESTO: Italija se nećkala, ali je morala da popusti pod čeličnim stiskom Srbije
Foto: Dado Đilas

Mundobasket 2019

BOGDANOV RAFAL NAM DONEO PRVO MESTO: Italija se nećkala, ali je morala da popusti pod čeličnim stiskom Srbije

Sva dešavanja na ovom meču ste pratili u "lajv blogu" na Espresu

Objavljeno: 16:00h

Srbija kao prvoplasirana ekipa u grupi ide u narednu fazu, a što je najvažnije prenosi i jednu pobedu, onu koja je ostvarena danas nad Italijom 92:77.

"Orlovi" ulaze u novoformiranu grupu J sa ekipama Italije, Španije i Portorika sa značajnom prednošću i lepim izgledima da se domognu četvrtfinala Svetskog prvenstva.

Javnost je možda očekivala lakšu i rutiniraniju pobedu, krajnji rezultat možda i govori tome u prilog, ali nije ovo bila takva utakmica, niti su naši igrači stigli do nje, a da se nisu za nju izborili i dobrano preznojili.

Imali smo vrhunsko šutersko prvo poluvreme zahvaljujući nepromašivom Bogdanoviću i Joviću, ali su imali i Italijani raspoložene Belinelija, Galinarija i Đentilea, a uz to su bili uporni, nisu odustajali od svoje taktike i to ih je držalo u igri.

1 / 17 Foto: Dado Đilas

Nikako nismo uspevali da povežemo neku značajniju seriju i odlepimo se, jer su nam vrlo brzo uzvraćali na sličan način, a selektor Đorđević je pogotovo bio nezadovoljan građenjem koša u odbrani-

Ipak, mic po mic uspeli smo do poluvremena da dođemo do neke dvocifrene prednosti, ali se "azuri" nisu predavali. Na startu treće četvrtine smo uz probleme u defanzivnom skoku imali problem i sa napadom, što je iskoristio Galinari da dovede Italijane na samo 2 poena zaostatka 55:53.

Tada je selektor Đorđević napravio možda i ključni potez kada je poslao Raduljicu na teren, koga visoki igrači Italije nisu znali kako da čuvaju osim da prave faulove, dok je njegov ulazak doneo stabilnost i defanzivnom skoku.

Njegovi poeni sa linije penala su nam doneli novo rezultatsko odlepljenje, nadovezao se i Bjelica, dok je Bogdan u četvrtoj deonici nastavio da rešeta i tada su Italijani potpuno pali, pa je naš tim otišao brzo na preko 20 poena razlike i meč je bio rešen.

Bogdanović je bio naša udarna igla sa 31 poenom (4/10 za dva, 6/9 za tri) uz 4 skoka i 5 asistencija. Prvi do njega je bio Raduljica koji je bio ključni faktor na meču, a svih 12 poena je postigao sa linije slobodnih bacanja. Valjalo bi pohvaliti i odlične role Stefana Jovića sa 11 poena i 3 trojke iz 5 pokušaja i 6 skokova, i Nemanje Bjelice koji je podelio čak 9 asistencija i imao 7 skokova.

Srbija - statistika
Srbija - statistikafoto: Printscreen/fiba.basketball

U selekciji Italije Belineli je većinu od svojih 15 poena postigao u prvom poluvremenu, dok je najefikasniji bio Galinari sa 26 poena. Dvocifreni su bili i Heket sa 13 i Đentile sa 11.

Italija - statistika
Italija - statistikafoto: Printscreen/fiba.basketball

Sada sledi put u Vuhan, gde će naša reprezentacija u petak igrati protiv Portorika, a dva dana kasnije protiv Španije.

Po dve provoplasirane reprezentacije iz ove novoformirane grupe J će otići u četvrtfinale.

Sva dešavanja na ovom meču ste pratili u "lajv blogu" na Espresu.

40. minut - KRAJ UTAKMICE! Srbija je pobedila 92:77 i kao prva u grupi odlazi u drugu fazu.

39. minut - Ponovo varnice na terenu. Italijani nervorzni zbog poraza provociraju na sve načine. Heket je sada uspeo da isprovocira Jokića, a naš centar je na to naseo i gurnuo ga u pravcu lica što je izazvalo gužvu na terenu.

37. minut - Ali Bogdanović ne staje sa svojom dalekometnom paljbom. Šesta trojka za našeg beka koji je uspeo da postigne do sada 31 poen. Srbija vodi 70:50.

35. minut - I možda je ovo i tačka ovaj meč! Trojka Bjelice iz mesta, pa onda ukradena lopta Bogdanovića i odmah asistencija u kontri za Lučića koji zakucava za 85:67.

34. minut - Uhhh tenzije sada na terenu posle žestokog faula Galinarija nad Raduljicom. Sudije su pogledale snimak i odlučile da je to nesportska lična greška italijanskog reprezentativca.

33. minut - Odlična rola Bogdanovića, pogođena trojka, pa ukradena lopta u odbrani i sve je to rezultovalo sa još dva poena za Srbiju, preko Raduljice s linije penala i stigli smo do vođstva od 76:62.

32. minut - Ne smemo se opustiti ni na sekund, Belineli sada iz neverovatne situacije pogađa za tri poena i serijom 5:0 Italijai se približavaju na 70:62.

III ČETVRTINA

30. minut - Došle su stvari na svoje mesto, umorili su se i Italijani, a mi smo uspeli da pronađemo neka nova rešenja u napadu, pre svega preko Raduljice. Poenima Bjelice stigli smo i do najveće prednosti na meču 70:57.

28. minut - Dobra odluka Đorđevića da pošalje na parket Raduljicu za koga Italijani nemaju rešenja i konstantno ga fauliraju i šalju na liniju za slobodna bacanja. Srbija ima prednost 62:54.

26. minut - Marko Gudurić je totalno van ritma utakmice. Ne služi ga šut, a dva puta mu već u kontri ispada lopta i ostajemo bez lakih poena. Srbija - Italija 57:53.

24. minut - Italijani kažnjavaju surovo loše postavljanje u odbrani naših. Imamo previše problema sa defanzivnim skokom, a kao posledica toga su dve primljene trojke i Italija se približila skroz na 55:53.

22. minut - Četiri uzastopna poena Bogdanovića, Srbija vodi 54:47.

II ČETVRTINA

20. minut - Borbeni su Italijani, ne biraju sredstva i to im se isplatilo. Na taj način i dalje drže priključak za Srbijom koja vodi posle prvog poluvremena 50:42.

19. minut - Održavamo 10 poena razlike, ali moramo da obratimo pažnju na građenje koša i skok odbrani. Srbija vodi 48:38. Sudije već dva puta sude faul u napadu Nikoli Jokiću.

16. minut - Ponovo odlazimo na +10 novim poenima Jokića i trojkom Jovića. Zaista šutiramo fenomenalno za 3 poena, ali Italijani su uporni i ne odustaju od svoje igre koja se pre svega bazira na odličnom šuteru Belineliju. Srbija vodi 44:34.

14. minut - Razigrao se Jokić, a razigrava i saigrače. Dve uzastopne trojke Srbije (Jović i Bogdanović). I eto nas na +10. Srbija vodi 39:29. Bogdanović za sada šutira van linije 6,75 4/4.

12. minut - Ne mogu ništa Italijani Bobanu Marjanoviću, a Italijani odgovaraju trojkom Abasa i ne dopuštaju nam da se odlepimo. Shvatili su da Bogdanoviću ne mogu ništa na šutu, pa su ga sada faulirali pri pokušaju trojke. Srbija vodi 31:26.

I ČETVRTINA

10. minut - Period dominacije Bobana Marjanovića koji je nezaustavljiv u napadu u ovim trenucima. Nažalost, Gudurić nije uspeo da pogodi trojku u poslednjoj sekundi prve deonice. Ostaje rezultat 28:23 za Srbiju.

9. minut - Ovo je bilo ono što nam je trebalo u ovim trenucima nakon što su sudije poklonile trojku Belineliju iako je bilo očigledno da je jednom nogom gazio unutar linije za 3 poena.

Danilo Galinari protiv Stefana Birčevića
Danilo Galinari protiv Stefana Birčevićafoto: Dado Đilas

Međutim, posle ukradene lopte Micića Vitali pravi nesportsku ličnu grešku, pa poenima sa bacanja i košem Jokića dižemo se na +5, vodimo 24:19.

7. minut - Odlično su raspoloženi naši spoljni igrači. Na 3 Bogdanove trojke se nadovezao Jović iz ugla, pogađa potom i Jokić za 20:14.

5. minut - Igra se koš za koš ili promašaj za promašaj. Milutinov nam je maločas doneo nova dva poena košem u posednjoj sekundi napada. Dobro Italijani brane za sada Nikolu Jokića koji je ušao na teren. Srbija - Italija 10:10.

3. minut - Nisu se uplašili Italijani srpskog tima i odgovaraju na svaki naš potez. Na novu Bogdanovu trojku uzvratio je istom merom Heket. Srbija - Italija 8:8.

1. minut - Fantastično otvaranje naših sa nacrtanom akcijom za Bogdanovića koji postiže trojku odmah. Ipak uzvraćaju Italijani pa je rezultat 3:3.

13.30 - Počela je utakmica. Srbija startuje sa petorkom Jović, Bogdanović, Lučić, Birčević i Milutinov.

1 / 7 Foto: Dado Đilas

13.24 - Srpski navijači koji su stigli iz Zemuna su raširili zastavu sa likom najpoznatijeg Srbina u Kini - Valtera.

Srpski navijači na meču protiv Italije
Srpski navijači na meču protiv Italijefoto: Dado Đilas

13.20 - Fantastična atmosfera ponovo ispred hale koju prave navijači Srbije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.