OVAJ PASULJ IMA SVOJU MOĆ: Vojnici ga se RADO SEĆAJU, odmah ZAPIŠITE RECEPT
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

ČUVENI

OVAJ PASULJ IMA SVOJU MOĆ: Vojnici ga se RADO SEĆAJU, odmah ZAPIŠITE RECEPT

Važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljena zrna i zagorevanja

Objavljeno: 04:14h

Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa setom sećaju JNA vojničkog pasulja. Sada, zahvaljujući specijalnom kuvaru objavljenom na internetu, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.

Recept i priprema:

Ovaj recept obezbeđuje oko 5dl gotovog jela.

Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i ostane suv.

1 / 3 Foto: PRINTSCREEN/YT/ HOME KITCHEN WITH DANNY

Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da kvasi 1-3 časa. Zatim ocediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuvati 10-15 minuta, posle toga ocediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da se kuva uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crvenog luka i šargarepu, sečenu na sitnije kockice ili narendanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kada je pasulj do pola kuvan, dodati isprženi crni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list. Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno seckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.

Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati još 20-ak minuta, nakon toga skloniti sa vatre, dodati mleveni biber, sitno seckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.

Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Sipa se kutlačom od 5dl.

Napomena: Važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljena zrna i zagorevanja.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.