LUK REDOVNO KORISTITE, ALI MALO KO ZNA DA OVO MOŽE DA SE NAPRAVI OD NJEGA: Za VAŠ organizam OVO JE PRAVA BOMBA
Supa, Foto: Profimedia

RECEPT

LUK REDOVNO KORISTITE, ALI MALO KO ZNA DA OVO MOŽE DA SE NAPRAVI OD NJEGA: Za VAŠ organizam OVO JE PRAVA BOMBA

Zdravi i hranjivi obroci štite organizam od štetnog uticaja stresa i olakšavaju nam suočavanje s teškim trenucima.

Objavljeno:

U stresna vremena poput ovih, kada se sve drugo čini važnijim, ne bismo smeli zanemariti ishranu.

Zdravi i hranjivi obroci štite organizam od štetnog uticaja stresa i olakšavaju nam suočavanje s teškim trenucima.,

1 / 4 Foto: Profimedia

O hranjivoj vrednosti luka sve je poznato, a sreća je u tome da većina nas voli osetiti njegovu aromu u raznim jelima.

Jeste li kad probali krem-supu od luka? Sad je pravi trenutak jer treba misliti na zdravlje i živce - luk u tome svakako pomaže. Posebnu aromu zahvaljuje tome što je luk pre dodavanja u supu pečen u rerni s malo maslinovog ulja i začinima.

Krem supa od luka

Sastojci:

1/2 struka praziluka

3 veće glavice luka

1/2 štapića celera

1 l supene smese

250 ml pečurki za kuvanje

šoljica soli

komadić maslaca

maslinovo ulje

limun za dekoraciju: parmezan, krutoni od hleba, sveži vlašac (sve po želji)

Priprema:

Dve glavice luka očistite tako da ostane jedan sloj ljuske, odrežite im vrh pa ih položite na lim za pečenje, svaku zasebno na komadić aluminijumske folije.

Sada ih prelijte maslinovim uljem, začinite solju i biberom i zatvorite kao paketiće. Tako zapakovane pecite u rerni oko 30 minuta. Kad se malo prohlade istisnite prstima režnjeve i dobićete finu pastu.

Praziluk i celer narežite na kolutove i dinstajte na kockici maslaca. Ubacite očišćene režnjeve treće glavice luka i pastu koju ste prethodno napravili, dodajte so, biber , pa sve zajedno propržite na maslacu oko 5 minuta. Zatim dodajte temeljac, smanjite na laganu vatru i kuvajte još nekih dvadesetak minuta.

Štapnim mikserom dobro sve sjedinite i na kraju dodajte pečurke. U gotovu supu dodajte koju kap limuna, pospite parmezanom, dodajte po želji krutone i vlašac te obavezno služite dok je topao.

(Espreso/VL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.