VIŠE NIKADA NEĆETE NAZDRAVLJATI VODOM: Verovanje kaže da tako PRIZIVATI SMRT, EVO I KOME
Zdravica, Foto: Printscreen/Youtube/Kenndovina

ZAPAMTITE

VIŠE NIKADA NEĆETE NAZDRAVLJATI VODOM: Verovanje kaže da tako PRIZIVATI SMRT, EVO I KOME

Ovo verovanje vuče korene iz daleke prošlosti

Objavljeno:

Kad su u pitanju proslave, neizostavna stavka je nazdravljanje.

Uglavnom se nazdravlja zarad sreće i zdravlja, ali narodna verovanja kažu da to nikada ne treba da činite vodom.

Možete da nazdravite bilo kojim alkoholnim pićem ili čak i sokom, ali voda je apsolutno, prema verovanjima, zabranjena.

Koren ovog običaja potiče iz Antike jer su stari Grci verovali da, kada čovek umre, njegova duša odlazi u podzemni svet – Had.

U njemu se nalazi tužna ravnica obrasla bledim divljim cvećem. Tom ravnicom teče pet reka: Ledeni Stiks – reka mržnje, Aheron – reka bola, Kokitus – reka jadikovanja, Flegeton – reka vatre i Leta – reka zaborava.

zdravica
foto: Printscreen Youtube / Andjelko963

Kada duša pokojnika dođe u Had, pije iz Lete kako bi zaboravila prošlost i patnje u prethodnom životu. Oni koji su verovali u reinkarnaciju verovali su i da duše piju iz ove reke kako bi zaboravile preađašnji život i bile spremne za novi.

Grci bi uvek nazdravljali mrtvima čašama napunjenim vodom, da simbolizuju njihovo putovanje, preko reke, u Podzemni svet.

Upravo u ovim legendama i verovanju starih Grka leži i koren običaja da se vodom nikako ne nazdravlja ukoliko nekome želite dobro. Ukoliko neko nazdravi čašom vode, po ovom verovanju, snaći će ga sudbina koja je gora od smrti i prerani zaborav. Mnogi ljudi takođe veruju da nazdravljajući vodom želite i smrt na sebi, jer ova tečnost odražava vaš budući vodeni grob.

Osim što ćete poželjeti smrt počasnom gostu i sebi, nazdravljanje vodom naneće i gnev Bogova. Nazdravljanje se uvek smatralo željom koju ste uputili svevišnjem, nudeći im piće dok dižete čašu. Proslava uz čašu napunjenu vodom, dosadno i neutralno piće, nije bilo cenjeno bogovima, koji bi obasipali nesrećom svakoga ko bi se usudio da to učini.

Tako da je ipak, nazdravljanje nekim drugim pićem, bolja ideja od nazdravljanja vodom.

Šta vi kažete? Da li verujete u ovakve legende?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.