KADA JE PRAVO VREME ZA PORODILIŠTE? Nije svaka kontrakcija ALARM ZA BEBU
Trudnica, Foto: Profimedia

važno

KADA JE PRAVO VREME ZA PORODILIŠTE? Nije svaka kontrakcija ALARM ZA BEBU

Kao i kod ranih znakova trudnoće, ni rani znaci porođaja nisu uvek sasvim jasni

Objavljeno:

Mnogi misle da je potrebno krenuti u porodilište čim trudnica oseti prve kontrakcije.

Ipak, kontrakcije mogu trajati duže vreme, pa ćete se možda naći u situaciji da vas vrate iz porodilišta kući, zbog čega je bitno da znate da procenite kada je vreme da se zaputite put bolnice.

Simptomi pred porođaj

Ako ovo čitate, verovatno ste u iščekivanju prvih simptoma koji će biti siguran znak da beba stiže. Međutim, činjenica je da čak i mame koje su se već porađale, ne mogu uvek da znaju da su simptomi koje osećaju znak da porođaj počinje.

Kao i kod ranih znakova trudnoće, ni rani znaci porođaja nisu uvek sasvim jasni. Ipak, dobro je da znate koje korake treba da preduzmete kada osetite određene simptome, kako biste se na vreme uputili i stigli u porodilište.

Znakovi da se porođaj bliži (24 sata do 48 sati pre porođaja)

Taman kad ste pomislili da vam stomak ne može postati veći i da uskoro nećete moći da ustanete sami iz kreveta, mogu se pojaviti prvi simptomi koji će značiti da porođaj uskoro počinje. Imajte u vidu da ovi simptomi ne moraju da se javljaju ovim redosledom, a neki se mogu javljati u razmaku od nekoliko dana.

1. Povećanje vaginalnog sekreta, moguće crvnekaste ili braonkaste boje.

2. “Spuštanje stomaka”, odnosno spuštanje bebe niže u karlicu. Beba se smešta u položaj za porođaj, pa njena težina više ne pritiska dijafragmu. Moći ćete lakše da dišete, ali je sada pritisak na bešici, pa možete imati češću potrebu za uriniranjem. Kod prve trudnoće, spuštanje stomaka možete da osetite i nekoliko nedelja pre porođaja.

3. Lažne kontrakcije (Brekston – Hiksove kontrakcije) koje osećate kao zatezanje i stvrdnjavanje stomaka, moguće uz blagi bol.

4. Neznatan gubitak na težini.

5. Tupi bol u donjem delu leđa koji se povremeno javlja i prestane.

6. Mekša i češća stolica, uz blage bolove. Ovo je prirodan način da telo isprazni creva, kako bi kontrakcije bile efikasnije. Takođe je moguće da iskusite otežano varenje i povraćanje neposredno pred porođaj.

7. Osećaj pritiska ili bolovi u predelu karlice i rektuma.

8. Osećaj nemira ili pojačane energije, ili upadljiv osećaj umora. Možete dobiti i jaku potrebu da pozavršavate sve kućne poslove. Ovo je takozvani sindrom gnežđenja, tipičan u zadnjem delu trudnoće, ali nemojte mu se previše predavati. Štedite energiju za ono što vas čeka.

9. Omekšavanje, skraćivanje i otvaranje grlića – što se utvrđuje na ginekološkom pregledu. Često doktori za otvorenost grlića materice koriste termin “uloživ” umesto “otvoren”, a izražavaju je prstima umesto centrimetrima. Tokom porođaja grlić se širi počel od 2 centimetra, pa do 10, što predstavlja potpunu otvorenost.

Znakovi da porođaj nastupa vrlo brzo

1. Pucanje vodenjaka

Možda ste zamišljali kako mlaz vode ističe iz vas na najnezgodnijem mestu, na poslu ili u gradskom prevozu. Međutim, svega 8 odsto žena ovo zaista doživi pre nego što počne da oseća kontrakcije. Čak i ako se to ne desi, pre je verovatno da ćete osetiti manje curkanje nego mlaz vode, jer bebina glava najčešće sprečava da previše tečnosti otekne odjednom.

Pucanje vodenjaka je gotovo siguran znak da je porođaj veoma blizu. Kod 80 odsto trudnica porođaj spontano počinje u roku od 12 sati nakon pucanja vodenjaka. Kod onih kod kojih ne počne, uglavnom primaju indukciju, jer se povećava rizik od infekcije kada amnionska tečnost počne da otiče.

2. Sekret (krvarenje) pred porođaj

Tokom trudnoće grlić materice je zatvoren i “zapušen” gustim sekretom. Na ovaj način beba je zaštićena od infekcija. Kako se porođaj bliži, grlić počinje da se širi i smekšava, a ova grudvica sekrecija ispada pod pritiskom bebine glave koja se spušta niže. Količina ove sekrecije je otprilike kafene kašičice i može biti gušća ili ređa, braonkasta ili rozikasta.

Izbacivanje sluznog čepa može značiti da je porođaj blizu u satima, danima, ali ponekad i nedeljama.

3. Kontrakcije

Kada pravi porođaj nastupa, kontrakcije počinju kao blagi, neredovni bolovi koji postaju sve učestaliji i jači kako vreme odmiče. Tokom kontrakcije teško da možete da osetite bebine pokrete.

Kontrakcije guraju bebinu glavu nadole, polako skraćujući i otvarajući grlić. Možete ih osetiti kao stezanje pojasa oko struka, od leđa, pa preko celog stomaka.

Kada se kontrakcije javljaju u razmaku od 5 do 7 minuta u periodu od bar sat vremena, a svaka je bar toliko jaka kao prethodna, ovo vrlo verovatno znači da je u pitanju nastupanje porođaja.

4. Jak bol u leđima

Većinu trudnica leđa bole mesecima. Ali kada bol postane veoma jak, ovo može biti znak simptoma porođaja koji pogađa trećinu trudnica. Beba se uglavnom spušta u karlicu licem priljubljenim uz maminu kičmu. Ali, u pojedinim slučajevima, beba se spušta tako da njena lobanja pritiska maminu kičmu. Rezultat toga je konstantan bol koji se može širiti ka abdomenu, ali je uglavnom koncentrisan na leđima. Bez obzira da li ovo zaista znači da je porođaj počeo, veoma jak bol u leđima svakako znači da je beba u položaju spremnim za porođaj.

5. Lažni porođaj

Brakston-Hiksove kontrakcije ili “lažne kontrakcije” razlikuju se od pravih po ovome:

1. Neredovne su i vremenom nestaju

2. Ne postaju snažnije i učestalije

3. Prestaće ukoliko se krećete

4. Osećaćete bol u donjem stomaku, ali ne i u leđima

5. Bol u leđima nije konstantan

1 / 4 Foto: Profimedia

Kada treba da odete u porodilište?

1. Kada kontrakcije postanu dovoljno česte i jake

Ako je prvi porođaj u pitanju, početni bolovi mogu potrajati i nekoliko dana. Merite kontrakcije od početka jedne do početka druge.

Kada počnu da se javljaju u redovnim intervalima i postanu jake, javljajući se na svakih 4 ili 5 minuta u periodu od sat do dva, trebalo bi da se zaputite ka porodilištu ili kontaktirate doktora.

Samo vaginalnim pregledom može da se utvrdi da li je grlić dovoljno otvoren (bar 4 centimetra ili uloživ 4 prsta), skraćen i razmekšan za porođaj. Ukoliko jeste, bićete primljeni u porodilište.

Ukoliko nije prvi porođaj u pitanju, kontaktirajte doktora kada kontrakcije postanu učestale na 10 do 15 minuta. Uopšteno, drugi porođaj je upola kraći nego prvi.

Tom prilikom uzmite u obzir:

1. Kojom brzinom kontrakcije postaju češće i postaju jače. Za koliko vremena su sa 5 minuta razmaka došle na 1-2 minuta razmaka?

2. Koliko ste daleko od porodilišta i koliko vam vremena treba da stignete?

2. Kada vam pukne vodenjak

Ako osetite curenje tečnosti iz vagine, bilo u većoj količini ili konstantno po malo, trebalo bi da odete u porodilište.

3. Ako ste uplašeni ili vas boli više nego što mislite da je normalno

4. Ako još uvek niste ušli u termin, ako nosite blizance ili više beba, ako imate rizičnu trudnoću, odmah kontaktirajte doktora ili idite u porodilište ukoliko pomislite da nastupa porođaj.

Ukoliko niste sigurni da li su u pitanju pravi simptomi porođaja, uvek se savetuje da radije odete na pregled ili u porodilište kako bi ste dobili mišljenje stručnog lica. Ukoliko u porodilištu smatraju da ste došli prerano, vratiće vas i reći kada da dođete.

(Espreso/bebo.club)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.