BAKA I DEKA NEKADA SABOTIRAJU RODITELJE: Na ova 3 načina vam ODMAŽU u VASPITANJU DECE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

POPUSTLJIVI PREMA UNUCIMA

BAKA I DEKA NEKADA SABOTIRAJU RODITELJE: Na ova 3 načina vam ODMAŽU u VASPITANJU DECE!

Nije na odmet poštovati pravila koja su postavili roditelji

Objavljeno:

Bake i dede imaju, verovatno, najlepše uloge.

Tu su kada treba da uskoče u pomoć roditeljima kada je u pitanju briga o deci, ali i da posavetuju kada je to potrebno.

Međutim, postoje situacije kada im samo odmažu i nesvesno rade na štetu deci, odnosno svojim unucima.

Ponekad je dobro sesti i razgovarati o tome šta vam smeta, kao i postaviti jasne granice kada je u pitanju vaspitavanje vaše dece. U nekim situacijama treba da reagujete, neke su zanemarljive, a evo kako da prepoznate one u kojima vaši roditelji rade na “štetu” vašoj deci.

1 / 4 Foto: Profimedia

1. Daju unucima previše slatkiša

Baka i deda jednostavno previše uživaju u detinjstvu svojih unuka i više ne moraju da obavljaju tešku ulogu roditelja i da budu strogi. Zbog toga su prema svojim unucima najčešće popustljivi. Možda će roditelji ponekad biti besni ili ljuti kada saznaju da je deda unuku, neposredno pre večere, dao krofnu samo zato što je on tako hteo.

Ako se nalazite u ulozi roditelja, pre nego što se iznervirate, setite se da je njima zabavno da razmaze nekoga koga vole, a da za to nemaju nikakvu odgovornost. Deda sigurno ne shvata ozbiljnost problema i ne vidi problem u tome što je detetu dao krofnu pre večere.

Ako se pitate šta možete da učinite kao roditelj, pre nego što ostavite dete na čuvanje, potrudite se da im obezbedite poslastice koje su detetu dozvoljene. Druga mogućnist je da im objasnite da će detetu slatkišima pokvariti apetit, te da neće moći dobro da večera i da će tokom noći najverovatnije biti gladno.

2. Dopuštaju im (inače) nedopuštene stvari

Dede i bake jednostavno ne mogu da budu previše strogi prema svojim unucima i to nemojte da očekujete od njih. Nemojte da se čudite kada vidite da se oni smeju nestašlucima svojih unuka.

Ipak, ako vaše dete provodi puno vremena sa bakom i dedo, sigurno se pitate šta možete da učinite da stanete na put nestašlucima. Jednostavo je, ako deda i baka ne mogu da disciplinuju dete i da poštuju vaša pravila, zamolite ih da decu upozore da će svi nestašluci koje dete napravi tokom dana biti preneti roditeljima, tako da dec aipak znaju da će do posledica lošeg ponašanja ipak doći.

3. Pričaju neugodne stvari o vama

Kako bi boravak dece u sopstvenom domu učinili što zabavnijim, deda i baka ponekad pričaju deci šta su njihova deca radila dok su bila mala. Priča o vašem odrastanju često može biti neugodna, posebno ako pričaju o lošim stvarima koje ste radili, a za koje ne želite da bilo ko zna, posebno ne vaša deca.

Možda se pitate zašto imaju potrebu to da rade? Jednostavno, oni ovakve priče smatraju smešnim ili žele da se vrate u vreme kada ste vi bili dete. Bez obzira na to koji je razlog, najverovatnije nisu zlonamerni i ne bi trebalo preterano da se brinete.

(Espreso / miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.