I FRANCUZI IMAJU SVOJU PITU SA JABUKAMA - TART TATIN: Recept star preko 100 GODINA, totalno DRUGAČIJI OD NAŠEG
Tart Tatin, Foto: Printscreen/Youtube/ Donal Skehan

POSLASTICA

I FRANCUZI IMAJU SVOJU PITU SA JABUKAMA - TART TATIN: Recept star preko 100 GODINA, totalno DRUGAČIJI OD NAŠEG

Uz nju po želji možete da služite šlag ili sladoled od vanile

Objavljeno:

Originalni recept za čuveni Tart Tatin seže još iz 1903. godine.

uveni Tarte Tatin ili kako je mnogi zovufrancuska pita sa jabukama, izgleda dosta drugačije od naše, ali je veoma sličnog ukusa. Za ovu poslasticu postoji jasno poreklo, nastala je u hotelu Tatin davne 1903. godine, kada je jedna od sestara, u čijem vlasništvu je bio, igrom slučaja spremila ovu pitu. Gostima se toliko dopala da su nastavili da je prave, a ubrzo su je zavoleli ljudi širom sveta. Danas postoje razne varijante, pa se umesto jabuka koriste kruške, breskve, čak i šljive, a za koru se koristi i lisnato testo, ali je postupak okretanja pite obavezan. Originalan recept sa jabukama.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Donal Skehan

Sastojci:

Za testo:

150 g maslaca

230 g brašna

3 kašike šećera u prahu

1 jaje

prstohvat soli

Za nadev:

6 jabuka (najbolje žuti delišes)

75 g maslaca

200 g šećera

Priprema:

Hladan maslac isecite na kockice, pa ga dodajte u brašno zajedno sa šećerom i soli. Rukama gnječite maslac da se dobro uvalja u brašno da dobijete mrvičastu smesu. Jaje ulupajte viljuškom, pa dodajte u testo, pa umesute da se sve dobro uveže. Testo mora biti prhko. Zamotajte ga u foliju i ostavite u frižider najmanje pola sata. Jabuke oljuštite presecite na četiri dela i uklonite semenke. U tepsiju u kojoj ćete ga peći stavite maslac i šećer, pa otapajte na laganoj vatri dok se ne karamelizuje. Kada je šećer postao svetlo karamel boje, dodajte jabuke i pržite ih u karamelu pet minuta.

One će omekšati i skroz se obložiti karamelom. Preko njih stavite testo koje ste razvili na otprilike širinu tepsije. Ivice testa prstima lagano ugurajte unutar tepsije do dna. Oštrim nožem izbockajte testo po vrhu na nekoliko mesta, kako bi tokom pečenja para od jabuka mogla da izlazi. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta. Kada izvadite iz rerne neka se prohladi pet minuta, a onda izvrnite na tacnu za služenje, tako da vam jabuke budu na vrhu. Uz nju po želji možete da služite šlag ili sladoled od vanile.

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.