I RUSI IMAJU SVOJ DORUČAK KOJI SE I TE KAKO RAZLIKUJE OD SRPSKOG: Umesto KAFE piju OVO, a 1 VRSTU MESA IZBEGAVAJU
Ilustracija, Foto: Profimedia

ukusno!

I RUSI IMAJU SVOJ DORUČAK KOJI SE I TE KAKO RAZLIKUJE OD SRPSKOG: Umesto KAFE piju OVO, a 1 VRSTU MESA IZBEGAVAJU

Rusi doručkuju isključivo namirnice iz svoje zemlje, a to smatraju najvažnijim obrokom tokom dana

Objavljeno:

Prvi obrok isključivo od domaćih namirnica:

1 / 6 Foto: Profimedia

Parče ražanog hleba, mlad sir i čaj - doručak je koji sebi priušte mladi Rusi koji mnogo žure.

Međutim, mnogo povrća i voća, jaja, palačinke i čaj umesto kafe su osnova ruskog doručka. Rusi doručkuju isključivo namirnice iz svoje zemlje, a to smatraju najvažnijim obrokom tokom dana. Ređe piju kafu, a umesto njega koristite ruski ili zeleni čaj. Obožavaju i cene voće, pa ga jedu sveže ili u soku. Retko jedu kobasice i beli hleb, ali pržena jaja često, kao i razne đakonije od testa.

Crni ražani hleb, med i kaša vekovima su bili najvažnija namirnica u ruskim seoskim i gospodskim trpezama. Čaj se pije oduvek, najčešće ruski (ivan čaj) sa kriškom limuna i kockicom šećera. U sovjetsko vreme najčešće se doručkovao sendvič sa buterom i “kolbasom”, koja liči na parizer. Danas se u velikim količinama jede mlad sir, svež ili kao palačinkice “sirinki”, uz pržena jaja ili omlet.

Kada treba mnogo da se radi pre ručka - Rusi pojedu ovsenu kašu kuvanu u mleku. Deca ne vole kašu, ali je to česta hrana u vrtićima i školskim menzama. Ruski mališani vole palačinke, pa su bline obavezan vikend-doručak.

1 / 5 Foto: Profimedia

Multinacionalne kompanije su se godinama trudile da promene navike ruskih potrošača i nudile su instant kafu, kornfleks-pahuljice, sendviče i ostalu industrijsku hranu, ali ruski doručak je ostao obilan - sa svežim voćem i povrćem, mladim sirom, medom, kao i čajem.

Ponedeljak:

Pržena jaja

Najčešći doručak u ruskim porodicama su pržena jaja. Vole i omlet, ali više jedu jaja pržena na oko - “glaznaja”. Uz jaja ne jedu pasulj i kobasice kao Englezi, već mlad sir, paradajz i krastavac, a u žumance umaču stolični ražani ili crni borodinski hleb.

Utorak:

Kaša

Od najranijeg detinjstva deci se za doručak daje kaša koja je zdrava i lako zasiti. Može biti od ovsa, heljde ili prosa, a negde je nazivaju i “mlečna supa”. Da se ne bi stvorile “komočke” (grudvice) sprema se tako što se u šerpu stavi mleko, pa kada provri, dodaje se zrnevlje i neprestano meša. Kaša će biti gotova za pet minuta, sklanja se sa ringle i dodaje buter, pa ponovo meša. U kašu mogu da se dodaju so ili šećer, voće ili kockice čokolade.

Sreda:

Pita od mladog sira

Ovo je zdrava verzija, jer se pravi od mladog sira, a sprema se u tiganju što olakšava posao. Oko 400 grama sira se usitni viljuškom i pomeša sa dva jajeta dok se ne napravi krem. Dodaju se pola kašičice soli, dve kašike šećera i tri kašike brašna. Najjednostavije je peći u tiganju na tihoj vatri, pa kada se ispeče jedna strana - okrene se na drugu. Jede se odmah.

Četvrtak:

Bline

Najstariji ruski recept koji se jede cele godine, a slavi u martu kao Maslenica. Palačinke imaju koren iz paganskog vremena kao kult sunca i nisu francuski izum. Jedu se slane sa mladim sirom, slatke sa medom ili voćem.

Petak:

Vareniki

Ovo su u stvari knedle, a Rusi ih obožavaju. Kada se kaže “peljmeni” misli se na one punjene mlevenim mesom, dok su “vareniki” obično slatke. „Vareniki” se prave tako što se 400 grama mladog sira pomeša viljuškom sa dva jajeta i dve kašike šećera (ako će se jesti slatke). Dodaje se brašno (četiri-pet kašika) dok testo ne prestane da se lepi. Testo se deli na nekoliko delova i svaki se formira u lopticu koja može da se razvuče i puni, recimo, voćem. Kada voda proključa sipaju se jedna po jedna i kuvaju nekoliko minuta dok ne isplivaju. Služi se sa sosom od voća ili jedu slane.

Subota:

Šarlotka

Pita od jabuka je savršen doručak za subotu, a može da se jede i kao dezert. Recept je iz 19. veka i prirema se tako što se četiri jajeta pomeša sa šoljom šećera. Dodaju se 250 grama brašna i prašak za pecivo. Na pleh se raširi testo i poređaju četiri jabuke isečene na tanke kriške. Peče se na 180 stepeni najmanje pola sata. Na kraju se pospe cimetom.

Nedelja:

Sirinki

Knedle od sira se peku u tiganju, pa su brzo gotove. Prave se od mladog sira, jajeta i malo brašna, kao i so i šećer po ukusu. Iz testa se vade loptice i oblikuju u male medaljone pa peku u tiganju. Jedu se sa džemom, pavlakom, sirom...

Dve kašike kefira (može i jogurt) se pomeša sa dve šolje brašna, dva jajeta (preporuka je da se belance posebno umutni u šlag), pola kašičice sode bikarbone (ili praška za pecivo), malo soli i šećera. Da bi se razblažilo dodaje se voda ili mleko. U tiganj se sipa ulje, a u testo malo butera. Bline su pečene sa jedne strane kada se pojave mehurići.

Suv hleb se iseče na kriške široke centimetar. U činiju se pomešaju dva jaja i kašika šećera. Obe strane hleba se umoče u jaja i peku.

Crni ražani hleb sa ljutkastim korijanderom podseća na zrna sačme od koje je na Borodinskom polju stradao general Tučkov. Udovica je na tom mestu podigla manastir i kao igumanija pekla ovaj čuveni hleb.

Borodinski hleb se pravi tako što se četiri kašike malteksa (prirodnog zaslađivača) prokuva u 80 grama vode i ohladi i doda još 250 grama vode, po dve kašike ulja i meda, dve kapikice soli, kašika i po jabukovog sirćeta. To se umeša sa 450 grama ražanog i 100 grama pšeničnog brašna. Dodaju se dve kašičice suvog kvasca, kima i usitnjenog korijandera. Odozgo, na koru, stavljaju se zrna korijandera i peče kao hleb.

Bonus video:

08:39

DAČIĆ POTPISAO ODLUKU O RASPISIVANJU LOKALNIH IZBORA: Građani izlaze na birališta 3. aprila

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.