SIMPTOMI KOJI UKAZUJU DA IMATE RAK: Zabrinuće se i muškarci i žene
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU DA IMATE RAK: Zabrinuće se i muškarci i žene

Problemi sa želucem, disanjem, česte temperature, dijareja... Ovo su neke od zdravstvenih tegoba koje najčešće sami lečimo, a mogu da ukažu na zloćudnu bolest kao što je rak

Objavljeno:

U slučaju ove bolesti najvažnije je da se osoba što pre obrati lekaru za pomoć. Koji su to simptomi koji deluju na prvi pogled bezazleno, a mogu da ugroze život.

Bol u stomaku

Ne zanemarujte česte probleme sa želucem, bolove u stomaku, kao ni grčeve. Mogu da budu bezazlene tegobe koje se jave zbog začinjene hrane. Ali ako potraju, obratite se lekaru jer mogu da vam spasu život budući da spadaju u prve signale raka jetre, creva i želuca.

Problem sa disanjem

Poteškoće sa disanjem koje ne prestaju ne smeju se zanemarivati. Gubitak daha može da bude rani znak raka pluća, kao i problem s gutanjem. Ovaj problem može ukazivati i na kancer jednjaka. Teško disanje može da bude posledica raka štitne žlezde, kao i promuklost i osećaj knedle u grlu.

Česta povišena temperatura

Kada je temperatura česta, kao i simptomi koji liče na grip, obratite se lekaru. To može da bude posledica leukemije. To je rak krvi usled koga koštana srž stvara velike količine belih krvnih zrnaca i telo ne može da se izbori s infekcijama.

Mršavljenje bez razloga

Mršavljenje
foto: Profimedia

Ako vam se kilogrami tope, a ne držite dijetu niti vežbate, ne radujte se, već idite kod svog lekara na kontrolni pregled. Bezrazložni gubitak kilograma može da bude posledica raka creva i nekih drugih tumora organa za varenje.

Tačke na noktima

Kada se ispod noktiju pojave crne ili smeđe tačke, to može da bude rak kože. Ako su odjednom nokti počeli da vam rastu nadole kao kandže, to može da bude simptom raka pluća. Pobeleli nokti daju signal da je došlo do poremećaja u radu jetre, ponekad ukazuju i na tumor ovog organa.

Kiselina koja ne prolazi

Rani signal mogućeg raka želuca je osećaj pečenja i bola u gornjem ili srednjem delu stomaka koji se najčešće javlja posle jela. Može da nestane kada se popije lek za gorušicu i da tako mislite da je reč o bezazlenoj tegobi. Ipak se obratite lekaru jer to može biti znak raka jednjaka.

Promene u radu creva

Creva
foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

Možda ste samo pokvarili stomak ako imate dijareju. Ili ste zbog suve hrane dobili zatvor. Ali ako ove promene stolice potraju duže od nekoliko dana, a znate da hrana nije uzrok tome, obratite se lekaru. Nažalost, to mogu da budu i rani signali raka debelog creva, kao i česte stolice, blede, promenjenog mirisa.

Žene, ne ignorišite:

1. Krvarenje između menstruacija

2. Otečene, crvene i bolne dojke

3. Promene na bradavicama, poput uvlačenja ili ljušćenja kože

4. Naglo gojenje i stalno oticanje

5. Gubitak apetita

Muškarci, ne zanemarujte:

1. Problem s erekcijom

2. Oticanje testisa i pojava kvržica

3. Bol i osećaj težine u stomaku, preponama, bokovima

4. Probleme s mokrenjem

5. Bol u bradavicama ili iscedak

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.