BATAT UOPŠTE NEMA VEZE SA KROMPIROM, OSIM IMENA KOJI DELE: Retko KO ZNA kako se PRAVILNO KUVA
Batat, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

DA LI VAM SE SVIĐA

BATAT UOPŠTE NEMA VEZE SA KROMPIROM, OSIM IMENA KOJI DELE: Retko KO ZNA kako se PRAVILNO KUVA

Naročito se slaže sa belim sirevima, a kada uz njega poslužite onaj kozji, to već postaje specijalitet

Objavljeno:

Nosi ime krompira s kojim nema baš nikakve veze. Osim što raste pod zemljom i što, ok, nije da ne liči ali, kad se jednom prišije ime teško ga je promeniti, pa je tako i sa batatom, korenastim povrćem koji je za ceo svet postao i ostao slatki krompir.

Dugo smo mu se opirali, ali kao i sve drugo počeo je da nas intrigira, pa ga polako prihvatamo. Batat možete da kuvate ili pečete, samo pazite, iskusniji kažu da ga je bolje kuvati na pari nego onako kako kuvamo običan krompir. Da bi se sačuvali ukus, aroma, pa i boja, kuvajte oljušteni koren na pari oko pola sata. Mada, možete i da ga isečete na veće kocke da brže omekša.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Ne solite ga, osetite ukus

Za prvi put ga nemojte soliti, bar da osetite taj specifičan slatkasti ukus. Kasnije, prilagodite ukuse sebi. U principu, spremajte ga na iste načine kako biste spremali običan krompir. Možete da ga kuvate ili pečete u rerni, od njega se pravi odličan pire, ali je ukusan i kada se prži. Kada počne sezona roštiljanja slobodno ga stavite na gril.

Fantastično se kombinuje sa maslinovim uljem, začinskim biljem, mikro–biljem, zelenim salatama i sirevima. Naročito se slaže sa belim sirevima, a kada uz njega poslužite onaj kozji, to već postaje specijalitet.

Batat
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Batat se upotrebljava i za pripremu poslastica, a naročito je fin kao puding ili kao nadev za pitu od tankih kora. Ako pravite pitu, slobodno u pire za fil dodajte malo cimeta ili suvog grožđa.

Batat iz rerne sa začinskim biljem i belim lukom

Potrebno je: 4 komada batata, 1 kašičica belog luka u prahu ili 4 čena belog luka, maslinovo ulje, biber, majčina dušica, ruzmarin, so

Priprema: Oljušten batat isecite na parčiće približno jednake veličine i stavite u veću posudu. Prelijte maslinovim uljem i dodajte navedene začine i sve dobro promešajte. Ako ne koristite beli luk u prahu onda čenove oljuštite, zgnječite nožem i dodajte u posudu. Ostavite tako dok se rerna ne zagreje na 200 stepeni i povremeno promešajte. Pleh obložite papirom za pečenje, pa na njega izručite batat i rasporedite tako da se peče u jednom sloju. Pecite oko pola sata dok se ne zarumene.

Poslužite uz beli sir, rendani parmezan, gusti jogurt, neki ljuti namaz, gvakamole ili bilo koji sos po vašem ukusu.

(Espreso / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.