PRIRODNI MELEM ZA ISPUCALE USNE: Tu je i RECEPT, LAKO SE SPREMA
Usne, Foto: Profimedia

domaće

PRIRODNI MELEM ZA ISPUCALE USNE: Tu je i RECEPT, LAKO SE SPREMA

Uveče pre spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti, da bi se odrzala njihova vlažnost i nežnost

Objavljeno:

Jedan potpuno prirodni melem za zaštitu usana je pčelinji vosak, a u apotekama možete potražiti neku mast na ovoj bazi. Pre nego što izađete napolje, uvek prekrijte usne melemom da biste držali štetne supstance dalje od njih.

Neke osobe se zaklinju u kakao buter kao sredstvo za smanjenje ispucalosti usana, ali i ruku. Stavljajte ga četiri ili pet puta na dan, ukoliko su vam usne veoma suve. Priručni lek je i maslinovo ulje, koje može efikasno da omekša i ovlaži ispucale usne.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ako imate pri ruci kapsule vitamina E, probušite jednu i stavite na usne. Poslužiće i vazelin, stari efikasni lek za ispucale usne.

Uveče pre spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti, da bi se odrzala njihova vlažnost i nežnost.

Ovlažite ih iznutra

Ukoliko su vam usne stalno ispucale, svakodnevno pijte osam čaša vode od 250 ml – i više ako možete. Iako to neće sasvim sprečiti suvoću, sprečiće njeno pogoršanje.

Domaći balzam za usne

Balzam za zaštitu usana od hladnog i vetrovitog vremena možete da napravite i sami. Potrebno vam je: 15 g pčelinjeg voska, 10 ml (dve kašičice) nerafinisanog kokosova ulja, 3 ml bademovog, jojobinog ili drugog hladno ceđenog ulja, kap eteričnog ulja klinčića i četiri kapi eteričnog ulja pomorandže.

Manju šerpu otprilike do pola ispunite vodom i stavite na laganu vatru. U vatrostalnu posudu stavite usitnjen pčelinji vosak i bazna ulja, a posudu uronite u vodu u loncu. Zagrevajte na laganoj vatri dok se vosak i kokosovo ulje ne rastope. Sklonite s vatre pa u mešavinu nakapajte eterična ulja. Promešajte drvenom štapićem i sipajte u kutijice. Ostavite da se ohladi pa tek onda zatvorite.

Moć prevencije

Kada je vazduh u kući veoma suv, sprečite nastajanje ispucalih usana uključivanjem ovlaživača vazduha u svojoj spavaćoj sobi, ili stavite na radijator posudu s vodom koju treba menjati svakog dana. Nekoliko kapljica eteričnog ulja lavande u vodi obezbediće kao bonus i miran san.

Probajte da jedete više namirnica koje su bogate B vitaminima, kao što su meso, riba, celo zrnevlje, koštunjavo voće i zeleno lisnato povrće. Manjak vitamin B kod nekih osoba doprinosi ispucalosti usana.

Izbegavajte lizanje usana. Vaša pljuvačka može trenutno da obezbedi sloj vlage, ali ona brzo isparava ostavljajući usne suvljim nego ranije. A pljuvačka sadrži enzime za verenje koji isušuju tkivo.

Klonite se melema koji sarže fenol i kamfor, jer ovi antiseptici mogu veoma da isuše kožu.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.