ŠTA SE DOGODILO? Popio je lek protiv bakterijske upale pluća, a onda su krenule ozbiljne HALUCINACIJE
Stres, Foto: Profimedia

halucinacije

ŠTA SE DOGODILO? Popio je lek protiv bakterijske upale pluća, a onda su krenule ozbiljne HALUCINACIJE

On nikada nije imao neku psihičku bolest, niti je ikad pre uzimao antibiotike

Objavljeno:
1 / 3 Foto: Profimedia

On nikada nije imao neku psihičku bolest, niti je ikad pre uzimao antibiotike. Međutim, dva dana nakon što ih je počeo piti doživeo je promene raspoloženja, postao je razdražljiv. Takvo ponašanje simptomi su manije, stanja koje karakteriše nenormalno visok nivo energije i nestalne misli i ponašanja.

Nakon što su ga primili na hitno psihijatrijsko odeljenje u bolnici, on je psihijatrima rekao da se noć nakon prve doze antibiotika osećao kao da umire i da je počeo doživljavati slušne halucinacije kao da mu se Bog obraća, a govorio mu je da je izabran za posebnu misiju. Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na psihozu.

Lekari su mu dijagnostifikovali antibiomaniju, retku nuspojavu lečenja antibioticima, objavljeno je u časopisu BMC Psychiatry 2021. godine. Izraz "antibiomanija" prvi je put spomenut u časopisu Journal of Clinical Psychopharmacology 2002. godine gde su objavljene prve studije slučajeva manije povezane s antibioticima.

Klaritromicin uzrokuje antibiomaniju

Klaritromicin je jedan od antibiotika koji najčešće uzrokuje antibiomaniju, zajedno s kinolonskim antibioticima.

Prema Pascalu Sienaertu, psihologu i psihijatru na Katoličkom univerzitetu u Leuvenu (KU Leuven) u Belgiji, vreme uzimanja antibiotika i simptomi koji su se javili kod pacijenta iz Ženeve ukazuju na slučaj antibiomanije.

U pregledu studija slučajeva antibiomanije objavljenih 2017. godine u časopisu Journal of Affective Disorders, Sienaert i saradnici izvestili su o 47 slučajeva antibiomanije kod pacijenata starijih od tri godine te o još 143 neobjavljena slučaja.

''Video sam najmanje tri slučaja, od koji je jedan bio s ponovljenim epizodama", rekao je Sienaert za Live Science. "Moje kolege su takođe imali neke slučajeve, a postoji i određeni broj prijavljenih slučajeva delom sveta te onih koji nisu prijavljeni".

Sienaert i njegovi saradnici otkrili su da je klaritromicin, jedan od antibiotika kojeg su lekari propisali pacijentu iz Ženeve, jedan od antibiotika koji najčešće uzrokuje antibiomaniju, zajedno s kinolonskim antibioticima ciprofloksacinom i ofloksacinom.

"Pretpostavljam da se ovi antibiotici najviše koriste u svetu, pa stoga vidimo više slučajeva s tim antibioticima koji su povezani s antibiomanijom", kazao je Sienaert.

Pacijenti su se lečili antipsihoticima

Istraživači su takođe primetili da su se za lečenje nekih slučajeva koristili antipsihotici.

"U većini slučajeva korišćeni su ti antimanični agensi", rekao je Sienaert. "Ali opet, to ne znači da se manična epizoda ne bi povukla bez njih. Ako vidite da se manija pojavljuje, uobičajena je praksa da koristite antimanično sredstvo kako biste je što pre ublažili."

Pacijent iz Ženeve nije trebalo da koristi antipsihotike, a lekari su mu prepisali lorazepam, lek koji se koristi za lečenje anksioznosti. Njemu su se simptomi pojavili nakon što je uzeo amoksicilin-klavulansku kiselinu. Nakon što je prekinuo lečenje, simptomi manije su prestali. Međutim, kada je počeo uzimati drugi antibiotik, nazvan klaritromicin, za lečenje upale pluća, simptomi manije su se vratili, što ga je podstaklo da ponovo prekine lečenje antibioticima.

Nedelju dana nakon prestanka uzimanja antibiotika, pacijent više nije imao manične simptome.

Tačan mehanizam interakcije između antibiotika i središnjeg živčanog sistema još nije poznat. Sienaert i njegovi saradnici izneli su nekoliko hipoteza. Jedna od njih je da neke vrste antibiotika mogu biti inhibitori gama-aminomaslačne kiseline (GABA), koja je odgovorna za umirivanje pobuđenih neurona.

"To bi moglo objasniti zašto u nekim okolnostima nastaje manija", rekao je Sienaert .

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.