KO JEDNOM PROBA VLAŠKI PAPRIKAŠ, NIKAD GA NE ZABORAVLJA: Recept PRAVO iz Istočne Srbije! (VIDEO)
Vlaški paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Bakina kuhinna

za ručak

KO JEDNOM PROBA VLAŠKI PAPRIKAŠ, NIKAD GA NE ZABORAVLJA: Recept PRAVO iz Istočne Srbije! (VIDEO)

Pile istranžirajte, svaki komad posolite, pobiberite, poprskajte mešavinom začina i ubacite u šerpu. Oljuštite paradajz, isecite ga na kocke, stavite u paprikaš i kuvajte

Objavljeno:

Ovo jelo je jedno od najpoznatijih u Istočnoj Srbiji, koja se ističe svojim prirodnim lepotama, etničkom raznovrsnošću, ukusnim specijalitetima

Sastojci:

1 pile

kašika brašna

kašika slatke začinske paprike

2 sveže zelene paprike

2 paradajza, glavica crnog luka

2 kašike suvog biljnog začina

2 čena belog luka

ulje

so

crni mleveni biber

100 ml kiselog mleka

Priprema:

Crni i beli luk iseckajte i pržite u šerpi na zagrejanom ulju. Pile istranžirajte, svaki komad posolite, pobiberite, poprskajte mešavinom začina i ubacite u šerpu. Oljuštite paradajz, isecite ga na kocke, stavite u paprikaš i kuvajte.

U poseban sud sipajte kiselo mleko, dodajte mu brašno, 100 ml vode, mešavinu začina i mešajte žicom za mućenje. Tu smesu sipajte u paprikaš nakon 20 minuta, pustite da se kuva još pet minuta i potom sklonite s vatre.

Ako vam ovo nije dovoljno, u nastavku donosimo čak 3 vlaška jela idealna za ručak.

VLAŠKI PILEĆI PAPRIKAŠ

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Najbolji domaći recepti

POTREBNO JE

1 pile, kašika brašna, kašika slatke začinske paprike, 2 sveže zelene paprike, 2 paradajza, glavica crnog luka, 2 kašike suvog biljnog začina, 2 čena belog luka, ulje, so, crni mleveni biber, 100 ml kiselog mleka

PRIPREMA

Crni i beli luk iseckajte i pržite u šerpi na zagrejanom ulju. Pile istranžirajte, svaki komad posolite, pobiberite, poprskajte mešavinom začina i ubacite u šerpu. Oljuštite paradajz, isecite ga na kocke, stavite u paprikaš i kuvajte. U poseban sud sipajte kiselo mleko, dodajte mu brašno, 100 ml vode, mešavinu začina i mešajte žicom za mućenje. Tu smesu sipajte u paprikaš nakon 20 minuta, pustite da se kuva još pet minuta i potom sklonite s vatre.

VLAŠKE PLAČINTE

POTREBNO JE

400 g brašna, so, sveži kvasac

ZA NADEV: 4 jajeta, 150 g kravljeg ili mešanog sira

PRIPREMA

Umesite testo od brašna, vode i kvasca, i ostavite ga da naraste. Kada nadođe, podelite ga na dve-tri jufke i razvucite ih kao za picu, debljine oko pola centimetra.

Za nadev sir izdrobite rukama i pomešajte ga s umućenim jajima. Jedan od načina dalje pripreme je da formirate

okruglo testo i stavite ga na nauljeni tiganj. Ivice testa podignite, a sredinu popunite smesom od jaja i sira. Pecite

na niskoj temperaturi na šporetu, može i u rerni, i tako pripremljenu plačintu servirajte.

Drugi način je da formirate testo okruglog ili četvrtastog oblika, masu od jaja i sira stavite u sredinu testa i onda unakrsno preklopite krajeve. Ovako napravljena plačinta se prži na dosta zagrejanog ulja i sa jedne i sa druge strane.

PUNJENI KROMPIR

POTREBNO JE

12 krompira srednje veličine, 2 glavice crnog luka, 300 g mešanog mlevenog mesa, kašičica suvog biljnog začina, pola šoljice pirinča, 3 dl ulja, pola kesice mlevenog bibera, kašika slatke začinske paprike po potrebi

PRIPREMA

Oljuštite krompir, operite ga i izdubite. Pržite na 2 dl ulja sitno iseckan crni luk dok ne porumeni, a zatim dodajte mleveno meso, pirinač i začine. Kad fil bude gotov, punite njime krompir, ređajte u odgovarajuću posudu, nalijte decilitrom vode i decilitrom ulja i poklopite. Kuvajte 10–15 minuta i, kad da provri, stavite u rernu i pecite 25 minuta.

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.