PRED SPAVANJE NIKAKO NE TREBA JESTI, A PITI VODU? Stručnjaci otkrili šta treba da radimo
Voda, Foto: Profimedia

savet

PRED SPAVANJE NIKAKO NE TREBA JESTI, A PITI VODU? Stručnjaci otkrili šta treba da radimo

Ona kaže da organizam, sa razlogom, noću izlučuje manje urina i da se povećava sposobnost mehura da ga zadrži

Objavljeno:

Mnogi ljudi imaju naviku da pred spavanje popiju čašu vode.

Možda ste čak i vi među onima koji pored kreveta uvek imaju spremnu punu čašu.

Ukoliko jeste, verujemo da će vas tvrdnje stručnjaka da to uopšte nije dobra ideja prilično razočarati.

Naime, baš kao i dehidratacija, tako i previše tečnosti može da utiče na kvalitet sna.

- Pijenje neposredno pre spavanja ima smisla samo ako su vam usta presuva ili je pak jako vruće pa treba da se rashladite - rekla je psihološkinja i bihevioralna doktorka za spavanje dr Šelbi Heris i dodala da pijenje vode pred spavanje, zbog česte potrebe za mokrenjem, samo ometa san. Koliko je tečnosti dovoljno i kada?

– Neki tokom dana piju manje, neki više, pa je teško reći koliko je tečnosti pre spavanja svima dovoljno, ali je svakako bolje dobro se hidrirati tokom dana nego previše piti uveče kako biste izbegli noćne odlaske u WC koji mnogima remete san – kaže Heris.

Studija iz 2019. godine pokazala je da su oni koji su pili puno vode uveče pre spavanja podjednako loše spavali, a urolog Vanita Sima-Čiang čak kaže da je najbolje ništa ne piti nakon 19 časova. Naravno, uz pretpostavku da se dovoljno tečnosti pije tokom celog dana.

Ona kaže da organizam, sa razlogom, noću izlučuje manje urina i da se povećava sposobnost mehura da ga zadrži, tako da možemo neometano da odspavamo od šest do osam sati, ali da to neće pomoći ako se mehur uveče preoptereti sa previše tečnosti.

– Isto tako, tokom noći se, zbog mokrenja, češće bude oni koji već loše spavaju, na primer zbog stresa – kaže doktorka za spavanje, pa osim unosa vode savetuje i smanjenje unosa alkohola i kafe.

1 / 3 Foto: Profimedia

– Poslednji gutljaj vode u danu bi trebalo da bude popijen tri-četiri sata pre spavanja, osim, naravno, ako treba da popijete neki lek – kaže Sima-Čiang, a i tada savetuje da se ograničite na dva i po decilitra.

– Za lek vam nije potrebno više od nekoliko gutljaja – rekla je ona, i ponovila da je ipak najvažnije popiti dovoljno vode tokom dana. – Od dve i po do četiri litre, u zavisnosti od težine, ishrane, itd.

– Ako ste loše spavali, dan započnite velikom čašom vode sa limunom – napominje Harisova, dodavši da ona uz sebe, gde god da ide, uvek ima flašicu vode sa kriškom limuna.

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.