na meniju
SATARAŠ BATACI: Mekani i preukusni, LEPE SE ZA PRSTE! (RECEPT)
Inače, sataraš bataci su trenutno pravi gastro-hit pre svega što je baš sada sezona paprika i paradajza, tako da je pravo vreme da probate ovaj specijalitet.
Ko ne voli batake? Pečeni, pohovani ili dinstani, uvek su dobrodošli na svakoj trpezi. A ako želite da probate nešto novo i da ih poslužite na malo drugačiji način, onda je ovaj recept za sataraš batake pravi izbor za vas.
Inače, sataraš bataci su trenutno pravi gastro-hit pre svega što je baš sada sezona paprika i paradajza, tako da je pravo vreme da probate ovaj specijalitet.Mi smo se odlučili na klasičnu kombinaciju paprika, luka i paradajza, a vi možete da pustite mašti na volju, pa da ih spremite sa patlidžanom, paradajzom i belim lukom, ili da ih jednostavno prelijte ajvarom i dobro ukuvate.
Granica nema, važno je samo da uživate.
Sataraš bataci
Potrebno je:
700 g bataka i karabataka, glavica luka, dve crvene paprike, veća šargarepa, veza peršuna, ulje, so, slatka začinska paprika, 2 dl pileće supe
Priprema
Batake pažljivo odvojte od karabataka, pa ih dobro osušite papirnim ubrusom. Dobro ih posolite i ostavite sa strane dok spremate povrće. Sitno iseckajte glavicu crnog luka, dve crvene paprike, veću šargarepu i vezu peršuna. U tiganj sipajte maslinovo ulje, pa dodajte povrće i pržite ga dok ne omekša. Pred kraj malo posolite i sklonite sa strane.
U drugom tiganju na ulju propržite batake. Pecite ih po pet minuta sa svake strane na umerenoj temperaturi dok ne dobiju lepu hrskavu koricu.
Batacima i karabatacima dodajte povrće, lagano promešajte, pospite kašikom slatke začinske paprike i ostavite da se krčka desetak minuta na srednjoj temperaturi.
Preko mesa i povrća dodajte dva seckana paradajza kojima ste skinuli kožicu, nalijte sa 2 dl pileće supe i krčkajte na umerenoj temperaturi oko 20 minuta, praktično dok sva tečnost ne ispari.
(Espreso/BlicŽena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!