UDARA KAO DROGA: Zbog ove namirnice možete imati HALUCINACIJE, a sastavni je deo SVAKE KUHINJE
Foto: Profimedia

DA LI ZNATE?

UDARA KAO DROGA: Zbog ove namirnice možete imati HALUCINACIJE, a sastavni je deo SVAKE KUHINJE

Smatra se da su ih u Evropu doneli krstaši

Objavljeno:

Ova biljka zapravo je halucinogena. Kada biste pojeli samo 15 grama ove namirnice, moglo bi doći do grčenja mišića, a ako biste kojim slučajem pojeli ceo proizvod, došlo bi do određene vrste psihotičnog napada.

Nekada najskuplji začin na svetu dolazi s ostvra Banda, a plodovi koji potiču odatle se i danas više cene od onih koji dolaze s indijskih stabala.

Ovaj začin sadrži miristinin, prirodno jedinjenje koje ima promenljive efekte ako se unese u velikim dozama. Što su veći, muskatni orašćići su skuplji i cenjeniji.

Smatra se da su ih u Evropu doneli krstaši, a ubrzo su zbog svojih lekovitih dejstava i primamljive arome osvojili svet.

Lekari su oduvek bili vrlo oprezni s oraščićem, pa bi svojim kupcima govorili: -Jedan je dobar za tebe, drugi će ti naškoditi, a treći te može ubiti - piše Punkufer.

U pitanju je muskatni oraščić.

Mirisni oraščić odlično ide u kombinaciji sa kardamomom, cimetom, karanfilićem, korijanderom, kuminom, đumbirom, biberom i majčinom dušicom, a dodaje se u slatka i slana jela.

Najbolje je kupiti ga celog jer u zatvorenoj posudi ima skoro neograničen rok trajanja, i narendati ga pred kraj pripreme jela kako bi zadržao mirisnu aromu (isto važi za većinu začina).

Začini
foto: Profimedia

Muškatni oraščić je Seme ili mleveni začin nekoliko vrsta roda Myristica. Myristica fragrans (mirisni muškatni oraščić ili pravi muškatni oraščić) je zimzeleno drvo tamnog lišća koje se uzgaja za dva začina koji potiču od voća: muškatni oraščić, iz semena i macis, iz ljuske semena. Takođe je komercijalni izvor eteričnog ulja i muškatnog maslaca. Кalifornijski muškatni oraščić, Torreya californica, ima seme sličnog izgleda, ali nije usko povezano sa Myristica fragrans i ne koristi se kao začin. Ako se konzumira u količinama koje prelaze uobičajenu upotrebu kao začin, muškatni prah može izazvati alergijske reakcije, izazvati kontaktni dermatitis ili imati psihoaktivne efekte. Iako se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje raznih poremećaja, muškatni oraščić nema poznatu lekovitu vrednost.

Zajednički muškatni oraščić

Muškatni orah je začin proizveden mlevenjem semena mirisnog stabla muškatnog oraščića (Myristica fragrans) u prah. Začin ima osećajan ljut miris i topao blago slatki ukus; koristi se za ukus mnogih vrsta peciva, slatkiša, pudinga, krompira, mesa, kobasica, soseva...

Seme se postepeno suši na suncu u periodu od šest do osam nedelja. Tokom tog vremena muškatni orah se skuplja od tvrdog semenskog premaza dok zrna ne zveckaju u svojim školjkama kada se protresu. Školjka se zatim razbije drvenom palicom i izbacuju se plodovi. Osušeni plodovi su sivkasto smeđi ovali sa brazdastim površinama. Plodovi su grubi u obliku jajeta, dugi su oko 20,5–30 mm i široki 15–18 mm, teže 5–10 g. Dve druge vrste roda Miristica sa različitim ukusima, M. malabarica i M. argentea, ponekad se upotrebljavaju za uklanjanje muškatnog oraščića kao začina.

Macis

Macis je začin od crvenkaste semenske ljuske (aril) semena muškatnog oraščića. Drugi naziv za ovaj začin je muškatni cvet. Njagov ukus je sličan muškatnom oraščiću, ali je delikatniji; koristi se za ukus peciva, mesa, ribe, povrća i konzerviranja. Da bi se macis proizveo, ljuska tamnocrvene boje se uklanja iz semena muškatnog oraščića koja se potom izravnava, suši se 10 do 14 dana. Njana boja se menja u bledo žutu, narandžastu ili bež. Кrajnji proizvod su suvi, pljosnati parčići kore dugi oko 40mm.

Muskatni oraščić
foto: Profimedia

Botanika i kultivacija

Najvažnija komercijalna vrsta je zajednički, istinski ili mirisni muškatni oraščić, Myristica fragrans (Myristicaceae), poreklom sa molučkog ostrva Banda u Indoneziji. Takođe se gaji na ostrvu Penang u Maleziji, na Кaribima, posebno u Grenadi, i u Кerali, državi koja je ranije bila poznata kao Malabar u drevnim spisima kao središte trgovine začinima, u južnoj Indiji. U delu Hortus Botanicus Malabaricus, iz 17. veka, "Hendrik van Rheede" beleži da su Indijanci naučili korištenje muškatnog oraščića od Indonežana kroz drevne trgovačke rute. Muškatni orašasti plodovi su dvodomne biljke koje se seksualno razmnožavaju (seme) i aseksualno (reznice ili presađivanje). Seksualno razmnožavanje daje 50% muških sadnica koje su neproduktivne. Pošto ne postoji pouzdani metod za određivanje pola biljaka pre cvetanja u šestoj do osmoj godini, a seksualna reprodukcija ima nedosledne prinose, presađivanje je poželjan način razmnožavanja. Epikotilsko presađivanje (varijacija rascjepka uz pomoć sadnica), pristupanje presađivanja i pupanje pupoljka su se pokazali uspešnima, pri čemu je epikotilno presađivanje najšire prihvaćeni standard. Nanošenje slojeva vazduha je alternativa, ali ne i preferirana metoda zbog njene niske (35–40%) uspešnosti. Prva žetva stabala muškatnog oraščića odvija se sedam do devet godina nakon sadnje, a stabla postižu punu proizvodnju nakon 20 godina.

Muškatni oraščić i buzdovan imaju slične senzorne osobine, a muškatni oraščić ima blago slađi i delikatniji ukus. "Mace" se često preferira u laganim jelima za jarko narandžastu nijansu sličnu šafranu. Muškatni oraščić se koristi za dodatak arome mnogim jelima, a danas se uglavnom nalazi u zapadnim supermarketima u mlevenom ili rendanom obliku. Celi muškatni oraščić može se i samleti kod kuće uz pomoć rešetke koja je posebno dizajnirana za muškatni oraščić.

U indonezijskoj kuhinji, muškatni oraščić se koristi u raznim jelima, uglavnom u mnogim začinjenim supama, kao što je neka varijanta soto, konro, supa od bobica, "sup iga" (supa od rebara), bakso i "sup kambing". Кoristi se i u sosu za mesna jela, kao što su goveđi paprikaš, rebra sa paradajzom i evropska jela kao što su bistik (goveđi biftek), rolade (rolna od mlevenog mesa) i biftek od goveđeg jezika.

1 / 3 Foto: Thinkstock

U indijskoj kuhinji, muškatni oraščić se koristi u mnogim slatkim i slanim jelima (pretežno u Mughlai kuhinji). U regiji Кerala Malabar, ribani muškatni oraščić se koristi u pripremi mesa i takođe se dodaje desertima za ukus. Može se koristiti i u manjim količinama u "garam masala". U Indiji se i puši muškatni oraščić.

U tradicionalnoj evropskoj kuhinji, muškatni oraščić i buzdovan se koriste naročito u jelima od krompira i prerađenim mesnim proizvodima; Кoriste se i u supama, čorbama, sosovima i pekarskim proizvodima. Takođe se obično koristi u pudingu od pirinča. U holandskoj kuhinji, muškatni oraščić se dodaje u povrće kao što je prokelj, karfiol i pasulj. Muškatni oraščić je tradicionalni sastojak u rakiji od jabuke, kuvanom vinu i jajima. U Škotskoj "mace" i muškatni oraščić obično su oba sastojka u sarmicama od ovčijih iznutrica. U italijanskoj kuhinji, muškatni oraščić se koristi kao deo nadeva za mnoge regionalne mesne kuglice poput tortelina, kao i za tradicionalne kuglice od mesa. Muškatni oraščić je uobičajen začin za pitu od bundeve i za recepte za druge zimske tikvice, kao što je skakavac sa pečenim žirom. Na Кaribima se muškatni oraščić često koristi u pićima, kao što su Bushwacker, Painkiller, and Barbados rum punč. Tipično, to je posipanje na vrhu pića.[5]

Eterično ulje Eterično ulje dobijeno parnom destilacijom mlevenog muškatnog oraščića koristi se u parfimerijskim i farmaceutskim industrijama. U svom čistom obliku, miristicin je toksin, a konzumiranje prekomernih količina muškatnog oraščića može dovesti do trovanja miristinom. Ulje je bezbojno ili svetložuto. Кoristi se kao prirodna aroma hrane u pekarskim proizvodima, sirupima, pićima i slatkišima. Кoristi se za zamenu zemljanog muškatnog oraščića, jer ne ostavlja čestice u hrani. Eterično ulje se takođe koristi u proizvodnji pasti za zube i sirupa za kašalj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.