LUK JE MNOGO ZDRAVIJI NEGO ŠTO STE MISLILI: Samo nemojte da ga držite pored krompira
Ilustracija, Foto: Printscreen

luk

LUK JE MNOGO ZDRAVIJI NEGO ŠTO STE MISLILI: Samo nemojte da ga držite pored krompira

Luk je prepun antioksidansima koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala

Objavljeno:

Luk ima malo kalorija, bogat je kalijumom i vitaminima B6 i C. Takođe je prepun antioksidansima koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala, a pomaže i u zaštiti oštećenih ćelija u telu.

Luk bi trebalo da držite u špajzu ili drugom hladnom, suvom i tamnom mestu otprilike dve nedelje, ali nemojte da ga držite pored krompira jer kada počne krompir da truli, to može da utiče na luk koji može brže da istruli.

Luk pomaže u poboljšanju zdravlja srca

Konzumiranje luka može da ima zdrav uticaj na kardiovaskularni sistem. Naime, istraživanje je pokazalo da kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i vrednosti triglicerida.

1 / 4 Foto: Profimedia

Bogat je antioksidantima

Luk je prepun antioksidansima koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitohemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crni i beli luk bogatiji su tim antioksidantima od drugih vrsta. Ishrana bogata antioksidantima može pomoći i u smanjivanju upala.

Smanjuje rizika od raka

Sprovedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može da ima važnu ulogu u prevenciji raka. Jedno naučno istražvanje Univerziteta u Kanadi došlo je do rezultata da je crni luk najdelotvorniji u smanjenju ćelija raka debelog creva i dojke, piše Real Simple.

Bonus video:

01:41

Sastanak Aleksandra Vulina i Gorana Selaka

(Espreso/Zena Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.