Ovo nikako NE POKLANJAJTE za Novu godinu: Na spisku su stvari koje svi kupujemo, a ne znamo MRAČNU istinu
Ilustracija, Foto: Profimedia

pokloni

Ovo nikako NE POKLANJAJTE za Novu godinu: Na spisku su stvari koje svi kupujemo, a ne znamo MRAČNU istinu

Mi smo vam spremili listu poklona koje treba izbegavati

Objavljeno:

Izabrati odgovarajući poklon za Novu godinu nije nimalo lak zadatak, koliko god dobro poznavali dragu osobu. Bilo da je u pitanju član porodice, prijatelj ili partner, svi želimo da ih naš poklon prijatno iznenadi, a ne da negde “skuplja prašinu”.

Prilikom izbora poklona morate biti pažljivi, budući da se neke stvari, bilo iz sujeverja ili iz praktičnih razloga, nikako ne poklanjaju. Mi smo vam spremili listu poklona koje treba izbegavati.

1. Kućni ljubimci

Pas, Kuca, Kuče, Kavalirski španijel kralja Čarlsa
foto: Profimedia

Koliko god vaša draga osoba volela životinje, zapitajte se da li ima uslova, vremena i želje da se posveti kućnom ljubimcu. Poznato je da zahtevaju posebnu pažnju i posvećenost, a neretko predstavljaju i značajan “udarac” za novčanik.

2. Upaljač

Veruje se da upaljač ne treba poklanjati prijatelju, partneru ili članu porodice jer izaziva svađu, konflikt, pa čak i raskid odnosa. Čak i kada je osoba strastveni pušač, razmislite o alternativama ovom poklonu.

3. Nož

Nož
foto: Profimedia

Bilo da je u pitanju ukrasni nož ili set kuhinjskih noževa, izbegavajte ovaj poklon. Veruje se da donosi nesreću, kao i da ćete se posvađati sa osobom kojoj ste darivali ovaj poklon. Bez obzira da li verujete u to ili ne, nemojte poklanjati noževe jer, prema bontonu, oštri predmeti nisu prikladan poklon.

4. Vaga

Smatra se da poklanjanje vage nije pristojno, što je sasvim razumljivo. Draga osoba može da protumači pogrešno ovaj poklon, kao da joj skrećemo pažnju da povede računa o kilogramima. Uzimajući u obzir da za vreme praznika mnogi ne vode računa o ishrani, pa dodaju neki kilogram, ovo svakako nije dobar poklon za Novu godinu.

5. Biseri

Biseri, Biserna ogrlica
foto: Profimedia

Postoji sujeverje da biseri simbolišu suze udovica i siročića, pa da tako donose bolesti i gubitke u kuću. Zbog toga ih bolje izbegnite, a poklonite dragoj osobi drugi komad nakita.

6. Sat

Sat, Ručni sat
foto: Profimedia

Veruje se da sat ne valja poklanjati dečku ili devojci, jer to označava da će početi da kuca čas njihovog rastanka.

7. Ogledalo

Postoji verovanje da je u ogledalima zarobljena magija i da ih zbog toga ne treba kupovati za poklon. Navodno, poklonjena ogledala donose nevolje u život onog ko ih dobije.

8. Posuđe

Posuđe, Jarke boje, Boje, Raznobojmo, Šareno
foto: Profimedia

Smatra se da prazno posuđe donosi siromaštvo, te da ako želite nekome da poklonite šerpu ili lonac, treba u njih da ubacite novčić. S druge strane, ako osoba nije strastveni kuvar, teško da će se obradovati ovakvom poklonu, tako da je bolje da ga izbegnete.

9. Cveće

Cveće, Buket
foto: Profimedia

Nije svako cveće na “crnom spisku”, ali je potrebno obratiti pažnju na bonton, ali i pravila pri odabiru vrste cveća i njegove boje.

Cveće se nosi u papiru ili celofanu samo do vrata stana, a predaje se odmotano — poklanjate cveće, a ne paket. Običaj je da se poklanja neparan broj cvetova, jer se paran nosi na groblje. To ne važi za bukete od sitnog cveća. Izbegavajte poklanjanje hortenzija, hrizantema i ljiljana, jer se to cveće takođe obično nosi na groblje.

Iz istog razloga nikada ne kupujte i ne poklanjajte veštačko cveće. Veruje se i da određena boja cveća ima određeno značenje (crvena — ljubav, bela — nevinost, žuta — ljubomora i tome slicno).

10. Isti poklon kao prošle godine

Na kraju, možda je najveća greška da dragoj osobi darujete isti poklon kao i prošle godine. Čak i ako se vaš prijatelj oduševio novogodišnjim džemperom, a partner flašom lepog vina, budite kreativni i ove godine im poklonite nešto drugo, inače će da pomisle da vam nije stalo i da ne želite da se trudite.

Ipak, ne zaboravite da je kod poklona najvažnija pažnja. Ukoliko niste sujeverni, a draga osoba je insistirala da joj darujete baš neki od poklona sa naše liste, nema ništa loše u tome da im ispunite želju.

Bonus video:

02:27

Svratite na kafu u Bar! Ovo su termini kada možete da svratite

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.