KAKO POMOĆI MALIŠANU U TOKU VOŽNJE? Ukoliko se javi MUČNINA, sledite OVIH 5 SAVETA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

KAKO POMOĆI MALIŠANU U TOKU VOŽNJE? Ukoliko se javi MUČNINA, sledite OVIH 5 SAVETA!

Ova pojava se češće javlja kod dece nego kod odraslih i ume da bude izrazito neprijatna, kako za dete, tako i za roditelje

Objavljeno:

Vreme je zimskih praznika, a raspust je idealno vreme da porodica ode na putovanje.

Međutim, mnoga deca osećaju mučninu i nagon za povraćanjem u toku vožnje.

Ova pojava se češće javlja kod dece nego kod odraslih i ume da bude izrazito neprijatna, kako za dete, tako i za roditelje.

Ne bi bilo loše da pre putovanja odvedete dete na lekarski pregled. Ukoliko se detetu i ranije događalo da povraća u toku vožnje i da se ne oseća dobro, možda sa to postoji razlog, na koji će vam lekar ukazati.

Ukoliko to ne uradite, ili ste već utvrdili da detetu mučninu ne izaziva neki zdravstveni problem, pokušajte sa nekom od sledećih metoda.

Dečak, Automobil
foto: Profimedia

1. Neka gleda napred tokom vožnje

Kada je dete sklono mučnini i povraćanju, treba da sedi na sredini zadnjeg sedišta, jer će tako gledati napred. Nije preporučljivo da čita ili igra igrice na telefonu, jer će gledanje na dole samo da mu pogorša stanje.

Takođe, roditelj koji sedi na mestu suvozača može da igra neku igru sa detetom, čime će detetu skrenuti pažnju sa mučnine.

2. Obratite pažnju na ishranu

Preporučuje se da dan uoči puta dete konzumira laganu hranu, umesto začinjene. Odaberite namirnice koje se lako vare, jer je manja mogućnost da mu izazovu mučninu.

Izbegavajte slatkiše, jake začine i sokove. Umesto toga, dajte detetu pahuljice i suvu hranu.

3. Otvorite prozor

Ljudi često, kada im je muka, traže da se otvori prozor. Svež vazduh mu naročito može pomoći da se oslobodi lošeg osećaja u stomaku.

4. Napravite pauzu

Ukoliko je detetu muka, ne bi bilo loše da napravite pauzu u toku puta i da ga izvedete iz kola. Prošetajte sa njim ili sedite na svežem vazduhu, dok se ne bude osećalo bolje.

5. Putujte uveče

Dete će lakše podneti put ako ga prespava.

Bonus video:

00:06

Saobraćajna nesreća u Novom Pazaru

(Espreso/Yumama.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.