OMILJENO JELO AUSTRIJSKOG CARA: Austrijanci se dave u njemu, a evo kako se PRIPREMA! (RECEPT)
Meso, Foto: Printscreen/Youtube/leckere Küche

recept

OMILJENO JELO AUSTRIJSKOG CARA: Austrijanci se dave u njemu, a evo kako se PRIPREMA! (RECEPT)

Tafelšpic se na komad najfinijeg mesa, koje je najbogatije i najsočnije, a koje se nalazi na butu i zove se beinflesh

Objavljeno: 21:45h

Iako je čuveni tafelšpic danas jedno od najpopularnijih austrijskih jela, ovo kuvano jelo od teletine ili govedine u supi nekada je bilo rezervisano samo za cara i moćnike. Da li znate o kom jelu je reč?

Verovatno svakome ko pomisli na austrijsku kuhinju, prvo na pamet padne bečka šnicla, a Mocart kugle kao dezert. Danas, prilikom upoznavanja različitih kuhinja sveta, koračajući putevima Austrije, odlučili smo se za omiljeno jelo cara Franca Jozefa. U pitanju je tafelšpic (tafelspitz). Prema podacima iz kuvara iz 1912. godine, tafelšpic je bio standardna hrana na dvoru, a na stolu njegovog visočanstva je uvek morao da se nađe i komad finog parčeta kuvane govedine ili teletine. Tafelšpic se na komad najfinijeg mesa, koje je najbogatije i najsočnije, a koje se nalazi na butu i zove se beinflesh. Tradicionalno, tafelšpic se jede u odvojenim jelima: prvo se jede supa/čorba koja se servira u vrućim šoljicama za bujon, a potom se služe fini komadi mesa uglavnom sa krompirom, šargarepom i kremastim sosom od jabuke, rena i vlašca.

Recept za tafelšpic

Za 4 osobe, vreme pripreme oko 2 sata

Sastojci: 800 g junećeg frikanda, 4 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, ½ korena celera, 1 praziluk, 3 pečurke, 1 kafena kašika bibera u zrnu, 4 lovorova lista, 2 karanfilića, 1 veza peršuna, 3 l vode, so, biber

Kad voda proključa, spustite meso i pustite ga da se kuva na tihoj vatri. Neprekidno skidajte penu koja se pravi. Meso je gotovo za oko sat vremena, kada samo sklizne s viljuške na koju ste ga pažljivo naboli. Najzad, isecite meso i poslužite. Poređajte meso na tanjir i dodajte sos od rena. Odgovarajući prilozi su kuvani krompir i korenasto povrće. Očistite i oljuštite povrće. Crni luk i povrće isecite na komade veličine oraha. Blago pritisnite beli luk sa stranicom noža. Sve stavite u veliki lonac, prelijte vodom, dodajte začine i peršun i pustite da proključa. U međuvremenu dobro istrljajte tafelšpic sa mešavinom soli i bibera.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.