EVO KAKO SE PRAVI ORIGINALNA ĆETENIJA IZ PRIJEPOLJA: Ništa manje ukusna od BAKLAVE, poznata od DAVNINA (FOTO)
Ćetenija, Foto: RINA

sačuvana od zaborava

EVO KAKO SE PRAVI ORIGINALNA ĆETENIJA IZ PRIJEPOLJA: Ništa manje ukusna od BAKLAVE, poznata od DAVNINA (FOTO)

Proces pravljenja može potrajati i satima

Objavljeno:

Iako poreklom sa Bliskog istoka mnoge poslastice fantastično se prave i na teritoriji Srbije. Najpoznatije su svakako baklave, ali ništa manje ukusna nije ni ćetenija koju od zaborava čuvaju domaćice iz Prijepolja.

Ukus ove poslastice mnoge vraća u davna, prošla vremena, a da bi se stara receptura održala i među mlađim generacijama u Domu kulture u Prijepolju posle skoro dvogodišnje pauze obnovljena je manifestacija, na kojoj se pravio ovaj delikates.

- Ćetenija se pravi se od karamelizovanog šećera, koji se rashladi i razvuče u krug i dugo mesi u prženom brašnu. Žene prave veliku alku i razvlače je, vodeći računa da se krug ne prekine. Ovako su nekada nama, dok smo bile devojke pravile ćeteniju naše nane i majke, da bi manje izlazile na korzo, da šetamo - kaže za RINU vrsna domaćica Dževa Mezildžić i dodaje da proces pravljenja može potrajati i satima.

1 / 4 Foto: RINA

U nameri da sačuva od zaborava jela tradicionalne kuhinje Bošnjaka, u prijepoljskom Domu kuture, organizovana je manifestacija "Ćetenija - pripremanje tradicionalne bosanske poslastice uz pjesmu i igru".

Prisutni građani imali su priliku da posmatraju proces pripreme tradicionalne poslastice, koju su pravile vrsne prijepoljske domaćice, i uživaju u zvucima tamburaša i sevdalinkam.

Cilj manifestacije je da se sačuva od zaborava pravljenje ovog delikatesa u prijepoljskom kraju, koji je vezan za tradiciju Bošnjaka.

- Drago mi je da su naši sugrađani prepoznali specifičnost ove manifestacije, kao urbanu kulturu Bošnjaka. Ova poslastica pravila se od odavnina na području Sandžaka - kaže koordinator projekta Ibrahim Aličković.

Manifestacija je održana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a među posetiocima Doma kulture, pored Prijepoljaca bilo je i onih sa strane, pa čak i van granica naše zemlje.

- Manifestacija je izazvala veliko interesovanje, kako kod naših sugrađana tako i kod naših komšija. Dolaze nam ljudi iz drugih gradova. Stigli su nam gosti iz Užica, ali imao i goste iz Nemačke - ističe direktorka Doma kulture Admira Mostarac.

Pre početka manifestacije organizovana je obuka za one koji su želeli da nauče postupak pripremanja ćetenije. A svi prisutni uživali su u sevdalinkama Gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja i igrama Folklornog ansambla prijepoljskog Doma kulture.

(Espreso/ RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.