OZLOGLAŠENA ZIMSKA JELA ZBOG KOJIH ĆETE BITI DEBLJI NEGO IKAD: Dobro razmislite kada ih sledeći put uzmete
Pita, Foto: Printscreen/Youtube/How 2 Bake It by Marko Strižak

OBRATITE PAŽNJU

OZLOGLAŠENA ZIMSKA JELA ZBOG KOJIH ĆETE BITI DEBLJI NEGO IKAD: Dobro razmislite kada ih sledeći put uzmete

Hladnije vreme i praznici za mnoge ljude ne znače samo smanjenu mogućnost fizičkih aktivnosti na otvorenome, nego i gomilanje viška kilograma zbog kaloričnije hrane

Objavljeno:

Višak kalorija koje nećemo potrošiti fizičkom aktivnošću jednostavnom računicom pretvara se u višak na vagi, piše Eatthis.

Mnogi možda nisu ni svesni da pojedine namirnice doprinose toj tužnoj statistici, pa su dijetetičari izdvojili pet najozloglašenijih koje će dodati kilogram viška.

1. Keksići

Keksi, Kolači, Keksići
foto: Printscreen/Instagram/rtlliving

Od domaćih keksića koje ste napravili jer volite da vam zimi kuća miriše na kolače do toga da vam je neko za praznike darovao ukusne kekse, oni su najčešći razlog debljanja tokom zimskih meseci.

- Većina keksića se sastoji od belog brašna i šećera, a oni utiču na povišenje šećera u krvi. To vodi do povišenja vrednosti inzulina, a on je hormon koji doprinosi spremanju masnoća u telu - objašnjava dijetetičarka Elise Harlow, vlasnica firme The Flourished Table.

2. Krem supe

Supa, Piletina, Povrće
foto: Printscreen/Facebook/Tasty

Topli tanjir supe u zimskim mesecima će vas ugrejati, no samo ako nije reč o krem supama

- Krem supe često jedemo zimi, a neverovatno je koliko povrća možete na taj način uneti u prehranu. No ako u supu stavljate vrhnje za kuvanje, mogli biste se iznenaditi opsegom struka. Radije birajte lakše supe koje se baziraju na povrću - savetuje dijetetičarka Paula Doebrich.

3. Pite

Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Bundeva, jabuka ili orasi uz dodatak cimeta sjajan su zimski zalogaj, no istovremeno su izvor kalorija. Obično je reč o hrani siromašnoj vlaknima i proteinima zbog čega ćete brzo ogladneti.

- Tu i tamo jedna šnita neće prouzrokovati debljanje, no ako preterujete u ovim slasticama, s vremenom ćete uočiti promene. Ako baš ne možete bez pita, birajte one sa smanjenim udelom šećera - savetuje Doebrich.

4. Kompoti

Kompot
foto: Profimedia

Bez obzira uživate li u zapečenoj testenini sa sirom ili kompotima od povrća, takva su jela obično izvor kalorija i masnoća.

- Kako ulazimo u hladniji deo godine, ljudi se više teše hranom, a za to su složenci izvrsni. Ipak, u kombinaciji sa smanjenom fizičkom aktivnošću, morate očekivati višak na vagi - zaključila je Doebrich.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.