KUVANO VINO? Zašto da ne! Spremite ga KAO ŠVEĐANI (RECEPT)
Kuvano vino, Foto: Profimedia

kuvano vino na švedski način

KUVANO VINO? Zašto da ne! Spremite ga KAO ŠVEĐANI (RECEPT)

Šveđani imaju poseban naziv za ovo kuvano vino; nazivaju ga “glogg”, što bi u prevodu značilo “svetleći žar”.

Objavljeno:

Upaljena vatra, praznični filmovi, ćebe i kuvano vino dok napolju veje sneg- sve što je potrebno za zimsku idilu.

Ukoliko ste ljubitelj ovog okrepljujućeg pića, možda će vas zanimati na koji način ga pripremaju na dalekom severu, gde su zime duže i hladnije.

Šveđani imaju poseban naziv za ovo kuvano vino; nazivaju ga “glogg”, što bi u prevodu značilo “svetleći žar”.

Sam naziv može da vas uputi na to šta ovakvo vino radi za čovekov organizam. Neverovatno vas greje, a sa druge strane, popravlja i raspoloženje.

Glogg se priprema kao i druga kuvana vina. Jedinstven je po tome što sadrži više začina, koji mu daju poseban ukus i po dodavanju još malo alkohola, što pojačava njegov ukus.

Za ovo piće vam je potrebno:

– flaša crnog vina – viski ili votka, 1 i po šolja – šećer, pola šolje – rendana kora pomorandže, 2 kašike – suvo grožđe, 1 kašičica – rendani đumbir, 2 kašike – štapić cimeta – badem, 2 kašike – karanfilić, 8 komada – kardamon, 1 kašika

Priprema:

U lonac sipajte vino i drugi alkohol, šećer, pomorandžinu koru, grožđe, kardamom, đumbir, cimet i karanfilić.

Kuvajte na laganoj vatri 2 do 5 minuta. Nakon toga, sklonite lonac sa vatre i ostavite da odstoji oko sat vremena.

Procedite kroz cediljku ili gazu, kako biste odstranili ostatke začina u komadu, pa vratite lonac na ringlu kako bi se piće ponovo zagrejalo.

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.