KISELI KUPUS NA TOTALNO DRUGAČIJI NAČIN: Korejci ga zovu KIMČI, a odličan je za ZIMU (RECEPT)
Kimči, Foto: Profimedia

ukusno

KISELI KUPUS NA TOTALNO DRUGAČIJI NAČIN: Korejci ga zovu KIMČI, a odličan je za ZIMU (RECEPT)

Vreme sazrevanja veoma je važno za kimči, kao i za sir

Objavljeno:

Tradicionalno korejsko jelo, kimči, ima dosta sličnosti sa našim kiselim kupusom i njihov trpeza je nezamisliva bez ovog jela.

Ovaj zimski specijalitet (postoje i letnje varijante) je idealan za svaku priliku, a pravi se od kineskog kupusa (napa i bok choy), ali može se praviti i od našeg, domaćeg kupusa.

Takođe, može se kombinovati i drugo sezonsko povrće i brojni začine iz kuhinje. Smatra se za obavezan prilog svim korejskim jelima, a najčešće se servira na posebnom tanjiru ili kao dodatak mesu, ribi i krompiru.

Zato, probajte da ove jeseni ili zime napravite kimči, izvanredno tradicionalno korejsko jelo od fermentisanog povrća, odvojte jednu glavicu od kiselog kupusa i probajte nešto egzotično.

Kiseli kupus zauzima važno mesto u našoj tradicionalnoj ishrani već vekovima. Preuzeli smo ga iz nemačke kuhinje i usvojili s velikom ljubavlju, i to više zbog ukusa, a manje zbog svesti o tome koliko je konzumiranje fermentisanih namirnica zdravo za naš digestivni sistem u celosti pišu mene.

Iz Azije nam sada stiže nešto slično, ali s pečatom Južne Koreje, u čijoj kuhinji fermentacija igra veoma važnu ulogu. Pored pirinča i soje, Korejcima se posebno sviđa fermentisani kineski kupus - kimči, koji je sličan našem kiselom kupusu, a koji sadrži bakterije mlečne kiseline, vitamine i minerale.

Veoma je dobar izvor vitamina u zimskim mesecima – bogat je kalcijumom, fosforom, gvožđem, proteinima i vitaminima A i C. Pomaže i kod podizanja imuniteta. Korejci pojedu preko milion i po tona ovog fermentisanog povrća godišnje, što je neverovatna brojka, koja govori sama za sebe.

Dobar kimči trebalo bi da ima pet ukusa (slatko, slano, kiselo, pikantno i umami). Takođe postoji i kimči sos koji se može koristiti sa pirinčem i ostalim jelima.

Postoje stotine vrsta kimčija, sa različitim kombinacijama povrća ("kimchi" na korejskom znači povrće), ali skoro svaki sadrži čili i beli luk, koji mu daju karakterističan ljutkast i izuzetno aromatičan ukus.

Kiseli kupus
Kiseli kupusfoto: Profimedia

Postoji preko 200 načina pripreme kimčija, u zavisnosti od regije i klimatskih uslova, kao i od dodavanja preostalih sastojaka, poput rotkve, čilija, soli, sušama, raznih morskih plodova i slično. Povrće koje je tako fermentisano odličan je prilog integralnim žitaricama i zdravim mahunarkama.

Vreme sazrevanja veoma je važno za kimči, kao i za sir. Može se jesti odmah, kao salata od kimčija, ali je za intenzivniji ukus potrebno dodatno strpljenje.

Nakon fermentacije, čuvajte ga u odgovarajućoj tegli u frižideru, a upotrebite ga u roku od mesec dana, jer će se u suprotnom pokvariti i biće neupotrebljiv.

Sastojci

1 glavica kineskog kupusa,

2 veće šargarepe,

4 kašike morske soli,

4 kašike hladne vode,

1 veći ili 2 manja praziluka,

komadić čili papričice,

četvrt kašičice čilija u prahu,

komadić korena đumbira,

4 češnja belog luka,

četvrt kašičice kurkume

Priprema

U veću posudu sipajte vodu i so pa ih mešajte dok se so otopi. U vodu zatim stavite kupus isečen na deblje trake i šargarepu isečenu na kolutove. Povrće treba da bude skroz potopljeno, pa ga zbog toga poklopite i pritisnite tanjirićem ili presom za povrće. Ostavite da odstoji šest sati ili preko noći.

Pripremite ostale sastojke za kimči: praziluk operite i iseckajte na tračice, đumbir ogulite i iseckajte na kockice, a čili papričici uklonite semenke pa je usitnite, kao i beli luk. Sve ovo pomešajte u avanu s kurkumom, dodajte kašiku ili dve vode i mešajte tučkom dok ne dobijete grubu pastu. Važno je da se svi sastojci dobro pomešaju sa začinima.

Ocedite kupus i šargarepu, ali sačuvajte vodu. U velikoj posudi ih pomešajte zajedno s pastom od začina tako da se dobro povezu. Dodajte šoljicu vode u kojoj ste namakali povrće i pritisnite što jače možete tanjirićem, na koji možete staviti nešto teško (kamen ili teg) kako bi povrće bilo dobro pritisnuto. Dodajte još malo vode od namakanja ukoliko sok nije potpuno prekrio povrće.

Ostavite da odstoji na tamnom mestu sedam do dvadeset dana. Povrće mora omekšati, upiti sve začine i poprimiti ljutkasto-kiselkast ukus. Nakon toga kimči prebacite u teglu i prelijte rasolom od kiseljenja.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.