SMETA VAM PARTNER DOK SPAVATE? Stručnjaci imaju REŠENJE, ali... Da li ste sprmni na TAKAV KORAK?
Ilustracija, Foto: Profimedia

STRUČNJACI POTVRDILI

SMETA VAM PARTNER DOK SPAVATE? Stručnjaci imaju REŠENJE, ali... Da li ste sprmni na TAKAV KORAK?

Često me klijenti pitaju 'Je li loše ako ne spavamo u s partnerom u istom krevetu?', a moj je odgovor 'Ne nužno!'. Naprotiv, odvojeno spavanje može imati i neke prednosti, kaže stručnjak

Objavljeno:

Dugačak je spisak stvari s kojima nam partner stisnut uz nas može smetati dok spavamo- od hrkanja, okretanja, guranja, grejanja, pa do čestog ustajanja zbog mokrenja, a lekari upozoravaju kako je sve što ometa sedam do osam sati sna u komadu štetno.

To podiže rizik od dijabetesa, moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i demencije.

- Nedostatak sna može uticati i na ključne aspekte odnosa, raspoloženje, frustraciju, toleranciju, empatiju i sposobnost kvalitetnog komuniciranja s partnerom i drugima - rekla je za CNN bihevioralna naučnica, autorka i specijalistica za spavanje Vendi Troksel.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Ona kaže da loš san i loše raspoloženje kao rezultat umanjuje razne naše sposobnosti, a može pridoneti i depresiji, anksioznosti i drugim emocionalnim poremećajima i disfunkcijama u odnosima. Jedno od rešenja je - izbacivanje voljene osobe iz kreveta.

- Često me klijenti pitaju 'Je li loše ako ne spavamo u s partnerom u istom krevetu?', a moj je odgovor 'Ne nužno!'. Naprotiv, odvojeno spavanje može imati i neke prednosti, kaže stručnjak

Istraživanje koje je sprovela sa svojim timom otkrilo je naime da je odmorna osoba srećnija, empatičnija, privlačnija, zabavnija i komunikativnija - što su sve osobine ključne za razvoj i održavanje jakih odnosa.

- Odvojeno spavanje može pomoći parovima da budu srećniji, manje ogorčeni i sposobniji uživati u onom vremenu koje će provesti skupa u krevetu - rekla je Troksel. Zato svim parovima savetuje da o odvojenom spavanju ne razmišljaju kao o nečem drastičnom i negativnom što će ih razdvojiti, već kao o zajedničkom 'savezu za bolji san'.

(Espreso / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.