OVIH 7 GREŠAKA PRAVIMO KADA PEREMO PEŠKIRE: Evo kako da to izbegnete i da i budu MEKANI I ČISTI, a ne KRUTI
Ilustracija, Foto: Profimedia

KORISNI SAVETI

OVIH 7 GREŠAKA PRAVIMO KADA PEREMO PEŠKIRE: Evo kako da to izbegnete i da i budu MEKANI I ČISTI, a ne KRUTI

Ovih sedam grešaka često pravimo, ali možemo ih vrlo brzo popraviti

Objavljeno:

Nema boljeg od mekanog, pahuljastog i mirišljavog peškira. Neispravno pranje i sušenje peškira može dovesti do promene boje, promena u teksturi i mirisa. Ovih sedam grešaka često pravimo, ali možemo ih vrlo brzo popraviti.

1. Odabir pogrešnog deterdženta

Peškiri se koriste na najintimnijim delovima našeg tela i mogu u sebi zadržavati naše telesne mirise i bakterije. Kako bi se uklonila sva ta prljavština trebamo imati dobar deterdžent. Prilikom odabira deterdženta, gledajte etiketu kako biste bili sigurni da vaš deterdžent ima nekoliko enzima (proteaza, amilaza, celulaza) na popisu sastojaka. Enzimi razgrađuju ulja i mrlje pa će se oni lakše isprati u vodi.

2. Korišćenje omekšivača

Ako peškiri nakon pranja ne izađu čisti i mirišljavi, dodavanjem omekšivača u ciklus ispiranja skuplja se prljavština u vlaknima, ostavljajući peškire prljavim. Da, korišćenjem omekšivača vaši peškiri prekrasno će mirisati, ali neko vreme. Oni će zadržati bakterije i prljavštinu koji će, kada se peškir navlaži, uzrokovati neprijatne mirise.

Umesto omekšivača, u ciklusu ispiranja koristite jednu šoljicu destilovanog belog octa.

3. Uvek perete s hladnom vodom

Iako je pranje hladnom vodom ekološki odgovorno, dobro je barem jednom mesečno, peškire prati na višoj temperaturi, pogotovo ako koristite manje učinkovit deterdžent. Vruća voda pomaže razbiti ostatke prljavštine i deterdženta.

4. Zaboravili ste očistiti veš mašinu

Čista mašina- čista odeća. To je tako jednostavno. Bilo bi dobro kada biste svoju mašinu očistili barem jednom mesečno jer to smanjuje mogućnost ponovnog taloženja prljavštine.

5. Ne znate sortirati odeću

Veš mašina
foto: Profimedia

Ako ubacite beli peškir s plavim farmerkama ili s majicom, najverovatnije će upiti neke od tih boja koje se oslobađaju u vodi. Sortirajte odeću prema istim ili sličnim bojama i nijansama i nemojte preopterećivati mašinu. Ako koristite peškire od mikrovlakana, nemojte ih prati s pamučnim tkaninama jer mikrovlakna privlače dlačice koje mogu potamniti boje.

6. Pranje s tvrdom vodom

Pranje peškira u vodi s visokim sadržajem minerala (tzv. tvrda voda) i korištenje previše deterdženta može učiniti tkaninu prljavom i krutom. Dodajte regenerator za vodu, smanjite količinu deterdženta kojeg koristite i dodajte destilirani bijeli ocat u ciklus ispiranja.

7. Previše sredstava za pranje tela, sapuna ili drugih proizvoda

Ako primetite prljavštinu i sive mrlje možda je krivo vaše sredstvo za pranje tela ili sapun. Neki "prirodni" sapuni reagiraju s mineralima u vodi i ostavljaju talog na tkanini. Da biste uklonili mrlje, napravite smesu od deterdženta u prahu i vode i utrljajte je u mrlje. Pustite da smesa odstoji najmanje 15 minuta, a zatim operite peškire u vrućoj vodi. Promenite sapun kako biste sprečili ponovno pojavljivanje mrlja, piše Real Simple.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.