IZBEGNITE OVE GREŠKE I DOBIĆETE VRHUNSKI RIŽOTO: Uz malo truda, napravićete ga po SVAČIJEM UKUSU
Foto: Printscreen YouTube/How To Cook A Perfect Risotto

zapamtite

IZBEGNITE OVE GREŠKE I DOBIĆETE VRHUNSKI RIŽOTO: Uz malo truda, napravićete ga po SVAČIJEM UKUSU

Iako naizgled vrlo jednostavno i ukusno jelo, rižoto može biti poprilično zahtevan jer zavisno od veština koje ćete primeniti tokom njegovog pripremanja, zavisi njegov rezultat i okus

Objavljeno: 12:54h

Kuvanje rižota prava je umetnost, on uvek treba biti kremast, dovoljno gust, savršene teksture, a pomalo i 'al dente'. Odličan je kao predjelo, a zasluženo mu pripada i mesto glavnog jela. Donosimo vam nekoliko saveta, ali i grešaka koje treba izbeći, kako bi usavršili veštine pripremanja besprekorno ukusnog rižota, baš po svačijoj meri. Uz nekoliko omiljenih sastojaka i saveta pretvoriće se u pravi gastronomski užitak i gozbu. Uložite u vaš rižoto mrvu vremena, pažnje i truda.

Izbor riže

Ako želite da vaš rižoto bude uspešan, izaberite pravu vrstu riže. Dobar izbor su Arborio, Carnaroli ili Vialone Nano. Ove vrste sadrže veći postotak skroba koji se oslobađa prilikom kuvanja pa samim time jelo postaje kremastije. Vialone nano je sve popularnija sorta koja ima fino sitno zrno i odlično upija tečnost, zbog čega je sve popularnija za pripremu rižota.

Preporučuje se koristiti većinom onu rižu za rižoto, na primer Arborio, s visokim sadržajem skroba koji daje specifičnu baršunastu i kremastu konzistenciju. Ova se riža uprkos upijanju tečnosti neće raskuvati, već će u unutrašnjosti ostati čvršća.

Ne perite je

1 / 5 Foto: Printscreen YouTube/Kuhinja za 10

Čak i ako mislite da sve treba prati, rižu nemojte prethodno niti namakati niti prati kako ne bi izgubila vanjski skrob koji je presudan za konzistenciju rižota, a služi i tome da se tokom kuvanja ne bi međusobno slepila. Ona mora ostati bogata skrobom jer je to od presudne važnosti za ukusan obrok.

Mešanje

Rižoto ne ostavljajte na vatri jer vrlo brzo može zagoreti, ali ga nemojte neprestano ni mešati. Mešanje mora biti povremeno i odmereno kako se zrna ne bi slepila i rižoto pretvorila u gnjecavi 'puding'.

Arome

rižoto
foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Samo maleni otopljeni komadić maslaca menja aromu celog jela na bolje. Možete dodati i lovorov list, papar, peršin, naribani sir, kore od limuna ili naranče. Voda koja ključa suvim začinima pomaže da se otpuste njihova eterična ulja, dok se maslac, sir ili peršun preporučuju dodati pri samom kraju kuvanja.

Sklanjanje s vatre

Riža se vrlo lako prekuva, stoga ako želite da bude 'al dente', odnosno izvana meka, a iznutra tvrda, imajte na umu da se usled prethodno postignute temperature nastavlja kuvati te je maknite s vatre par minuta pre završetka i pustite da se kuvanje samo dovrši.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.