NAPRAVITE SAMI PEČENJE U RERNI: Profesionalni kuvar otkriva TAJNU! (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

obavezno probati

NAPRAVITE SAMI PEČENJE U RERNI: Profesionalni kuvar otkriva TAJNU! (RECEPT)

Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji

Objavljeno:

But, rebra, plećka? Izaberite komad mlade prasetine po svojoj želji, pa iskoristite recept kuvara iz restorana koji znaju kako da pečenje bude izuzetno. Sočno, lepo pečeno meso i hrskava kožica, prste da poližete.

Potrebno:

3 kg prasetine

3 kašičice soli

2 kašike sirćeta

5 kašika ulja

Priprema:

Uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.

Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete lepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava. Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore.

Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.

Povremeno proveravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlite sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica. Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.

(Espreso/Noizz.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.