IMATE PROBLEME SA NESANICOM? Ovih 6 napitaka će vam pomoći da brže zaspite!
Ilustracija, Foto: Profimedia

korisno

IMATE PROBLEME SA NESANICOM? Ovih 6 napitaka će vam pomoći da brže zaspite!

Stručnjaci predlažu da pijete mleko ili čajeve koji imaju umirujuće dejstvo i pomažu da lakše utonete u san

Objavljeno:

Ukoliko imate problema sa nesanicom ili nedostatkom sna, povedite računa o tome šta pijete ili jedete pre odlaska u krevet.

Poznato je da pojedine napitke, poput kafe ili alkohola nikako nije dobro piti pre spavanja…

A sa druge strane, stručnjaci predlažu da pijete mleko ili čajeve koji imaju umirujuće dejstvo i pomažu da lakše utonete u san.

Voda

Voda je osnovni, nužni napitak za zdravo i normalno funkcionisanje vašeg organizma. Dnevna preporučena količina vode iznosi otprilike dva do tri litra. Naravno, usred većih fizičkih napora i viših temperatura potrebno je uzimati dodatne količine, kao i kod trudnoće ili dojenja i zdravstvenih stanja koja uzrokuju prekomeran gubitak tečnosti.

Vodu pijte tokom celog dana, a budući da ona nema kalorija preporučuje se njena konzumacija i u kasnijim satima. Ona će vašem organizmu osigurati dovoljno hidratizacije što na kraju dovodi do mirnijeg sna. Flaša sa vodom uvek treba da vam bude nadohvat ruke.

Mleko

Mleko se vekovima koristi kao lek za nesanicu. Čaša mleka pred san smatra se izuzetno delotvornom. Mleko vam pomaže da sprečite buđenje zbog osećaja gladi, prepuno je proteina što ga čini odličnom zamenom za kasnu užinu.

Vraća nam i lepe uspomene na detinjstvo. Sadržaj mleka može da poboljša kvalitet vašeg spavanja, ono sadrži triptofan i melatonin koji pomažu da lakše i brže utonete u san. Proteini u mleku, kazein i sirutka, pojačavaju sintezu mišićnih proteina tokom noći povećavajući vašu mišićnu mast.

Čaj od kamilice

Tradicionalna medicina poznaje kamilicu od davnina. Njena brojna lekovita svojstva, apigenin i bisabolol, su ono što je čine nezamenjivim napitkom za smirenje i bolji san.

Biljni čaj pred spavanje deluje umirujuće na ceo organizam. Šolja tople kamilice neka bude vaše sredstvo za smirenje. Ona podstiče stvaranje glicina, neurotransmitera koji opušta vaš nervni sistem i ima blago sedativno delovanje.

Reguliše temperaturu u telu i nivo šećera u krvi i pruža bolji i mirniji san. Pomaže u smanjenju simptoma stresa, nesanice i anksioznosti. Ova biljka opušta grčeve i napetost u mišićima što je preduslov kvalitetnog sna. Nakon šolje čaja od kamilice vaš želudac, mišići i živci su umireni a vi ćete spavati kao mala beba.

Čaj od đumbira

Ovaj čaj je izuzetno zdrav, i poželjno je da ga konzumirate pre spavanja. Olakšava nadutost i zatvor, pomaže pri probavnim smetnjama.

Đumbir će pomoći vašem telu da bolje apsorbuje hranjive materije i izuzetno je blagotvoran kod varenja hrane. Nutricionisti savetuju da pijete ovaj čaj pre spavanja kako bi iskoristili sve njegove koristi pre noći.

Čaj od nane

Nana ili menta je tradicionalni napitak blagonaklon prema vašim želudačnim problemima. Umiruje želudac i iritabilna creva. Deluje na ceo sistem za varenje. Šolja čaja od nane pre spavanja će umiriti vaš probavni trakt i samim tim vam pružiti mirniji i lakši san.

Menta će vam pomoći i kod glavobolja, smanjće simptome alergija, ojačaće vaš imunitet i ukloniti simptome stresa i teskobe. Analgetska svojstva čaja smiruju i opuštaju vaša creva, sprečavaju mučnine, smanjuju probavne tegobe i pozitivno utiču na vaš imuni sistem.

Sok od višanja

Osobama koje pate od nesanice, kiseli nezaslađeni sok od višnje pomoći će da lakše utonu u san. Sok je izrazito bogat melatoninom koji pomaže da dođete do lakšeg i bržeg snu. Neka istraživanja došla su do zaključka da dve čaše soka od višanja dnevno, produžavaju vreme sna i odmora do pola sata. Takođe, ovaj voćni napitak osim boljeg i dužeg sna, ublažava bolove od artritisa i njegovo delovanje je dokazano protivupalno.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.