TAKO SE SPREMAJU GENERACIJAMA: Originalni recept za BOSANSKE TUFAHIJE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuvaj uzivo

TUFAHIJE

TAKO SE SPREMAJU GENERACIJAMA: Originalni recept za BOSANSKE TUFAHIJE

Lagan i ukusan recept poznat od davnina!

Objavljeno:

Turci i istočnjaci ovu poslasticu spremaju na nekoliko sličnih ali drugačijih načina. Na primer, neko ne ljušti koru od jabuke. Zatim, jabuku prodube ali je i preseku na pola horizontalno. Zatim, kao fil koriste umesto oraha bademe, pistaće, lešnike, a umesto suvog groždja urme. Umesto šlag krema negde se stavlja vanilin krem ili neke druge vrste kremova. Stavi se i ušećerene višnja ili parče kivija na vrhu, na primer. Šećerni sirup se aromatizira raznim ukusima a česta je i upotreba topinga kojim se prelivaju jabuke.

Ipak, jedan je originalni recept za ovu poslasticu i evo kako glasi.

Recept za Tufahije

Potrebno vam je:

1kg šećera

1 kg jabuka

200 g oraha

150 g suvog grožđa

2,5 dcl slatke pavlake

vanilin šećer

cimet i vanila

Priprema:

Šećer nalijte sa 1,5 l hladne vode i dobro ukuvajte. Dodajte u šećerni sirup vanilin šećer. U medjuvremenu jabuke ogulite od kore i produbite ih, očistite ih od semenki.

Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte oljuštene i izdubljene jabuke. Kuvajte kratko jabuke dok ne omekšaju ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade.

U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa, cimeta i vanile, po želji i napravite smesu sa kojom punite jabuke. Napunjene jabuke poređate u posudu, prelijete šećernim sirupom i stavite u frižider.

Služite tufahije hladne prelivene sa slatkom pavlakom. Uz tufahije se pije kafa.

Bonus video:

03:59

BRZE VESTI 01.12.2021. 15:55

(Espreso/Bašta Balkana)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.