INTEGRALNE NAMIRNICE: Imaju prednosti ali i MANE, pazite na OVO!
Ilustracija, Foto: Printscreen/YouTube/Jelajelena Petrovic

zdravlje

INTEGRALNE NAMIRNICE: Imaju prednosti ali i MANE, pazite na OVO!

Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi

Objavljeno:

Ako ste od onih koji svoju ishranu baziraju na zdravim namirnicama, među kojima je i integralna hrana onda treba da znate sledeće… Kada kažemo integralna hrana, to se pre svega odnosi na žitarice i to one koje nisu prošle proces obrade, već je njihovo zrno celo. Obradom zrno gubi svoju nutritivnu vrednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranjivost, a zdravstvena korist je višestruka.

Zdravstvene koristi integralnih namirnica su dobro varenje, redovno pražnjenje creva, sniženje nivoa lošeg holesterola, a dodatna korist su i vitamini. Integralne namirnice imaju značajnu veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.

Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspješno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.

Umerena konzumacija

Ne bi trebalo da jedete više od tri komada pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – ona i dalje ima isto kalorija kao bela testenina, prenosi Ljepota&Zdravlje.

Bonus video:

04:35

BRZE VESTI 01.12.2021. 13:55

(Espreso/Zadovoljna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.